Президентът Радев поздрави Невяна Владинова за представянето на Световното първенство

Държавният глава даде зелена светлина за създаването на академия за художествена гимнастика

Президентът Румен Радев поздрави българските гимнастички за спечелените oтличия от Световното първенство в Пезаро, Италия. Родните грации се завърнаха у нас с три медала - ансамбълът спечели сребро в многобоя и бронз за съчетанието с топки и въжета. Плевенчанката Невяна Владинова пък се нареди на трето място в света за представянето си с топка.

"Изключителните ви резултати показват, че с несломим спортен дух, трудолюбие и всеотдайност всяко предизвикателство е преодолимо. Вие обединявате българския народ и безспорните ви победи са повод за национално самочувствие и гордост. Те вдъхват оптимизъм, че българската художествена гимнастика освен утвърдени традиции има и блестящо бъдеще“, заяви държавният глава, който разговаря днес на "Дондуков" 2 с треньорите и националките от ансамбъла и индивидуално.

"Не само спечелените медали, но преди всичко емоциите и националното обединение, които предизвикахме, са нашият стимул да вървим напред", заяви председателят на Българската федерацията по художествена гимнастика Илиана Раева.

Според Румен Радев България може да бъде създадена международна академия за художествена гимнастика, която да обединява целия процес на обучение, подготовка, рехабилитация и почивка на български и международни отбори.

"България има нужда от „дом“ на художествената гимнастика, в който да бъдат събрани всички успехи в тази сфера, които да възпитават и вдъхновяват хиляди деца да се занимават със спорт“, подчерта президентът Радев.

На срещата беше отбелязано също така, че на практика няма държава с постигнати успехи в художествената гимнастика, в която да не работят и български треньори, и това налага да бъдат търсени възможности за запазване и развитие на националния потенциал в този спорт.