Георг Спартански: Не могат да ни прекършат, ако сме обединени

Българският народ прави Съединението, а политиците следват волята на народа, каза в словото си кметът

В словото си по повод Деня на Съединението кметът на Община Плевен Георг Спартански подчерта саможертвата на състава на Четвърти пехотен плевенски полк, които с цената на живота си защитават политическия акт на Съединението и доказват с кръвта си, че България не е получила даром своето освобождение.

"Българската армия по блестящ начин заяви правото ни да съществуваме като независима, свободна и обединена държава. Ние не сме водили войната след Съединението, за да присъединим чужди територии, а за да отстоим наша територия. Да заявим категорично, че не даваме на никого извън нашите граници право да определя съдбата на България, със сила и под чужд натиск. Съединението е процес, който не започва на 6 септември преди 132 години, то има своите корени още в легендата за хан Кубрат, който показва на синовете си своето виждане каква трябва да е държавата и нейните поданици. Обединени, не могат да ни прекършат”, беше категоричен Спартански, цитиран от пресцентъра на местната управа.

Той припомни и историческите факти, националните освободителни борби, както и решенията на Берлинския договор.

"Съединението ни е знаменателно с две неща – започва от долу нагоре, политиците просто следват народната воля, и второ – за това Съединение не сме чакали и не сме се молили за подкрепа на големите играчи на политическата карта. Българският народ прави Съединението, а политиците следват волята на народа. За да познаваме историята, трябва да я четем. Но няма да има смисъл да знаем историята, ако не я пречупим през призмата на днешния ден с поглед към бъдещето. Националният идеал все още не е постигнат – свободна, горда и независима България, равноправна на другите европейски народи, е цел, която все още не сме достигнали. Сега се делим на Северна и Южна България, които са икономически неравностойни. Неравенството поражда завист и омраза, а те - разделение, обратното, към което сме се стремили в историята си. Аз вярвам, че политическото ръководство на държавата, нашите народни представители, които са тук, и представителите на държавната и общинската власт си дават сметка, че пред нас стои изключително голям обем от работа, за да можем да постигнем и икономическото обединение на България, да преодолеем неравенството и да имаме хомогенна и силна държава. Да си подадем ръка и да изпълним завета на нашите деди – но не само на думи и не само на празник, а всеки ден с труда си. Нека оставим една по-достойна и добра България на нашите деца. И нека Бог да пази България! Честит празник!”, се обърна към присъстващите г-н Спартански.