100 години организиран футбол в Плевен

Драгомир Несторов основава първия футболен клуб в града на Панорамата

На 10 септември 1919 г. по идея на ученика в Свищовската търговска гимназия Драгомир Несторов двадесетина младежи се събират под старата лоза в двора на бащината му къща и започват да водят ентусиазирани разговори за създаването на свой футболен клуб. В полунощ всичко завършва с подписването на учредителния протокол и в Плевен се ражда първият организиран клуб, чиято основна задача е да развива все по-популярната в страната футболна игра. Избрано е гордото име "Генерал Скобелев", което е олицетворение на героизма на град Плевен и на свободата на цяла България. В онази вечер заедно с Драгомир Несторов са още Владимир Недков, Васил Замфиров, Драгомир Донков, Кирил Крумов, Лазар Хайдудов, Илия Топуров, Цветан Топуров и др.

На общото събрание, свикано след дни, присъстват над 150 младежи, които постъпват в клуба. Избрано е ръководство с председател Драгомир Несторов, секретар Владимир Недков и членове Васил Замфиров и Лазар Хайдудув. Новосъздаденият клуб се обръща към един от най-популярните отбори в България в момента – „Славия” (София), с молба за съдействие. На нея е откликнато веднага и в Плевен са изпратени образец на устава, правилник за футболната игра, значката и емблемата на клуба, която служи за основа на тази на „Скобелев”.

Младите скобелевисти получават разрешение да използват футболните терени на Текийски баир и започват да събират средства за организация на клуба. Чрез дарения, членски внос и организиране на забави най-накрая са събрани пари за спортен екип. Членът на дружеството Кирил Крумов заминава с велосипеда си за Габрово и поръчва униформа – бяла раирана със синьо фланелка, бели гащета и чорапи в бяло зелено и червено.

През 1920 г. „Скобелев” вече е натрупал опит, избрано е постоянно ръководство, утвърдени са уставът и значката, както и ръководните документи. Към клуба се сформират два тима, които започват да мерят сили на игрищата на Текийски баир и да привличат все повече зрители, правейки ги съпричастни на великата футболна игра. Лятото на същата година ще се запомни с едно знаменателно събитие – първият официален за тогавашните разбирания мач. Той се състои в Червен бряг, а противник е местният отбор „Сила”. След добра игра „Скобелев” печели първото си състезание с 3:1 и полага основата на победния път на плевенския футбол.

В началните години от организианото развитие на футбола в Плевен възникват още няколко клуба – отделилият се от „Скобелев” клуб „Победа”, „Вит”, „Левски” и „Ботев-21”.

За съжаление само две години след светлата дата 10-ти септември 1919 г. създателят на организирания футбол в град Плевен Драгомир Несторов умира. Той е едва на 19 години, но малко са тези негови връстници, които на една такава все още младежка възраст са постигнали нещо толкова значимо. Ето защо цял Плевен и до днес помни името му и датата 10-ти септември 1919 г.

Източник: Уикипедия