ХГ "Илия Бешков" участва в първи по рода си международен проект "В сянката на Ориента"

Изложбата е под патронажа на министъра на културата Боил Банов и кметa на София Йорданка Фандъкова

Художествена галерия "Илия Бешков" участва в първи по рода си международен проект "В сянката на Ориента" /In the Shadow of the Orient/. В предстоящата експозиция на СГХГ участва живописната творба „Чучура“ - 1905 г. с автор Антон Митов (1862-1930), която е началото на постоянната експозиция и ще води и експозицията на СГХГ. "Нескромно, но този факт, както и избора на плевенски сюжет с все още съществуващата чешма на художника Антон Митов, са си основание за градска гордост!", отбелязват от галерията

Изложбата ще бъде открита на 14 септември, четвъртък, от 18.00 часа и е под патронажа на министъра на културата на България – г-н Боил Банов и кметa на град София – г-жа Йорданка Фандъкова.

Това е първи по рода си международен проект, иницииран от българска институция, който цели представянето на визуален разказ с творби на едни от най-ярките художници от България, Гърция, Румъния и Сърбия работили активно през втората половина на ХІХ и първата половина на ХХ в. Фокусирани върху темата за специфичното развитието на изкуството на Балканите в сянката на Ориента, изследователският екип на изложбата предлага на публиката среща с емблематични за историята на изкуството на четирите балкански държави автори и произведения.