РДПБЗН - Плевен: Нарастването на броя на пожарите е тревожно

Огнеборците апелират жителите и гостите на областта да бъдат по-внимателни с огъня и да спазват основните правила за недопускане на пожари

Нарастването на броя на пожарите е тревожно, тъй като при условия на сухо и ветровито време, те могат да бъдат сериозна заплаха за вилни зони, населени места, полски и горски масиви, живота, здравето и имуществото на хората.

Причините за възникване на пожарите са основно небрежност при боравене с открит огън – хвърлени незагасени клечки кибрит и угарки от цигари, палене на огън на не обезопасени места и др. Особено опасно е паленето на сухи треви и храсти в близост до горски и полски имоти, вилни зони и селскостопански постройки, тъй като силният вятър е предпоставка за бързото разпространение на огъня.

От РДПБЗН - Плевен напомнят за абсолютната законова забрана за изгаряне на растителни отпадъци в земеделските земи! Законът за опазване на земеделските земи забранява “изгарянето на стърнищата и други растителни остатъци”

Апелират се жителите и гостите на областта да бъдат по-внимателни с огъня и да спазват основните правила за недопускане на пожари, а именно:

- Не палете огън на открито във ветровито време. Това е предпоставка за пренасяне на големи разстояния на запалени частици и може да доведе до бързо разпространение на пожара с обхващане на значителни площи.

- При почистването на селскостопански и вилни имоти и дворове отпадъците не трябва да се изгарят, а да се изнасят на определените и безопасни места.

- Не позволявайте на децата да играят с кибрит, запалки, пиратки и др.

- Особено внимание по отношение на мерките за пожарна безопасност трябва да проявяват пастири, пчелари, ловци, туристи, собственици на вилни и земеделски имоти.

- Не палете крайпътни ивици и други площи със суха тревна растителност. Запаленият в сухи треви огън лесно може да обхване намиращи се в съседство трайни насаждения, стопански сгради, вилни и жилищни постройки, горския фонд.

- Не палете огън в междублоковите пространства, където са паркирани много автомобили, както и в близост до бензиностанции и газстанции, складове за леснозапалими и горими течности. При подготовката на зимнина, устройване на пикници и барбекюта да се вземат мерки за изгасяване на огнищата.

При възникване на пожар потърсете най-бързата възможност за подаване на съобщение на телефон 112.