Симеон II ще участва във валидиране на пощенски плик и картичка за 140-годишнината от Плевенската епопея

Проектът и за двете е бил одобрен от художествения съвет на съюза на филателистите

На 22 ноември ще бъдат валидирани пощенска картичка и пощенски плик, посветени на 140-годишнината от Плевенската епопея. Проектът и за двете е бил одобрен от художествения съвет на съюза на филателистите. Новината обяви Румен Петков, член на инициативния комитет за честването на 140 години от Освобождението на Плевен.

Той разкри, че във валидирането ще участва г-н Симеон Сакскобурготски. Причината е честването и на 110 години Военно-музейно дело, към което е съпричастен като инициатор за изграждането на Мавзолея неговият дядо Фердинанд. "Г-н Сакскобурготски с голямо желание се включи в нашите идеи за честването на 140-годишнината от Плевенската епопея", подчерта Петков.

На 22 ноември ще станат ясни и резултатите от детските конкурси за рисунка, есе и песен, подчинени на темата за освобождението на Плевен. Председател на журито е академик Светлин Русев. Румен Петков изказа благодарност към Съюза на филателистите и неговия председател Спас Панчев, допълвайки, че рисунката, която ще спечели конкурса, следващата година ще бъде издадена на специална пощенска марка, като елемент от честването на 140 години от освобождението на България.

"Заедно с г-н Сакскобурготски и Министерството на външните работи на република България сме постигнали съгласие и подкрепа за представяне на плика, на картичката и на есето и рисунката в Москва и Париж. С изключителното съдействие на един голям приятел на Плевен и България - княз Александър Трубецкой, който е роден и живее в Париж, и заедно с нашето посолство и с руския културно-информационния център в Париж интензивно разговарят за определяне на дата за представянето на победителите в конкурса и на картичката и на плика. По същия начин работим и в Москва, със съдействието на външните министерства и посолствата. За нас това е голяма възможност да популяризираме Плевен не просто като исторически център, не просто като решителната битка за освобождението на България, но и като голяма туристическа дестинация, която може да предложи на гостите на страната и на града ни изживявания и запознаване с места и събития, които могат да бъдат видяни на много малко места в Европа и света", коментира Петков.

Сред гостите за честването в Плевен се очаква да бъдат княз Александър Трубецкой и княз Никита Лобанов-Ротовски. Ще има високопоставени лица от Румъния, Финландия и Русия.