Плевен с две забележителности в парка на миниатюрите

Паркът "Търновград – духът на хилядолетна България" ще бъде открит с официална церемония на 30 септември

"Търновград – духът на хилядолетна България", първият парк с макети на исторически и природни забележителности в България, ще включва две забележителности от Плевен - Панорамата и паметника на ген. Михаил Скобелев

Паркът е разположен на площ от 11 460 кв.м. в местността "Френкхисар",  в подножието на крепостта Царевец във Велико Търново. Инвеститор на проекта миниБългария е "Национална компания Украйна на Балканите" на Александър и Наталия Меншикови от украинската столица Киев, съобщават колегите от velikotarnovoutre.bg.

В продължение на три месеца бе приключен първия етап от изграждането на атракциона. В паркова среда са експонирани 43 макета на емблематични български забележителности – Бачковския манастир, резиденция "Евксиноград", църквата "Успение Богородично" в Габрово, Царска Бистрица,  римския акведукт и Античния театър в Пловдив, църквите "Света София" и  "Христос Пантократор" в Несебър, крепостта на нос Калиакра, Двореца в Балчик, моста на Колю Фичето над река Янтра край Бяла, Асеновата крепостт и  крепостта "Баба Вида", Дяволския мост, храм-паметник "Александър Невски" и руската църква в София, парламента, руската църква в с.Шипка, паметника на връх Шипка, Кадин мост на река Струма, Народния театър "Иван Вазов“, паметник на ген. М. Д. Скобелев и панорамата "Плевенска епопея" 1877 г.“ в Плевен, Побитите камъни край Варна, катедралната църква във Варна. Посетителите ще могат да видят Розовата долина край Казанлък, пристанища "Варна" и "Русе" със съоръженията и корабите, Дунав мост , ски курорт Банско. В музея на открито старата българска столица Велико Търново е представена с макети на църквата "Св. 40 мъченици, Художествена галерия "Борис Денев", и паметниците "Асеневци" и "Майка България", а копието на крепостта Царевец е в мащаб 1:70. 

Колекцията миниБългария ще бъде поетапно разширявана, като инвеститорите предвиждат общия брой на макетите да достигне 70-80.

Паркът "Търновград – духът на хилядолетна България" ще бъде открит с официална церемония от 10,30 ч. на 30 септември 2017 г (събота), след което през деня ще бъде отворен за безплатни посещения за жителите и гостите на старата столица.