Плевен отбеляза 109 години независима България!

За честването в двора на музея бе изнесен Манифестът, с който княз Фердинанд обявява Княжество България за независимо Българско царство

В историята ни има дати и събития, които из основи променят пътя на страната ни! 22 септември 1908 година е една от тези дати! Денят на българската независимост бе отбелязан в Плевен днес с тържествен ритуал в Регионалния исторически музей. За честването на 109 години от събитието в двора на музея бе изнесен Манифестът, с който княз Фердинанд обявява Княжество България за независимо Българско царство.

Церемонията започна с приемане на почетния караул от полк. Николай Бешев и изпълнение на песента „Нека се помни” от  Общински хор „Гена Димитрова”, информират от пресцентъра на ОбС-Плевен. На тържественото честване на годишнината от паметните исторически събития присъстваха народните представители Владислав Николов, Ралица Добрева, Стефан Бурджев и д-р Калин Поповски, областният управител Мирослав Петров и представители на областна управа, председателят на Общински съвет - Плевен Мартин Митев и общински съветници, кметът Георг Спартански и представители на общинското ръководство, жители и гости на града.

За историческите събития от паметния 22 септември 1908 година припомниха в словата си кметът на Плевен Георг Спартански и областният управител Мирослав Петров.   

Преди 109 години на този ден стотици хиляди българи ликуват при новината за Манифеста за независимост, който цар Фердинанд І прочита в двора на църквата "Св. 40 мъченици" в старопрестолния град Търново. С този акт страната ни отхвърля васалната си зависимост от Османската империя, наложена й от Берлинския договор през 1878 г. Днес ние с гордост си припомняме тези исторически събития  и се прекланяме пред всички онези, които защитиха интересите на България и правото на всички да живеем свободни!