Според проучване: Нивото на потребление на незаконни цигари в Плевен остава ниско

През второто тримесечие на 2017 г. делът на потреблениетo на цигари без български акцизен бандерол е на рекордно ниско ниво от 7%

Положителната тенденция за намаление на средното ниво за страната продължава. Данните от последното проучване чрез събиране и анализиране на празни цигарени кутии в 20 големи града в България бяха изнесени на работна среща от петте компании от "Инициативата срещу незаконната търговия" пред представители на правителството и правоприлагащите органи. Традиционното проучване, което измерва нивата на незаконна търговия чрез събиране на празни кутии от улици и достъпни публични места, беше представено пред министър-председателя Бойко Борисов, министъра на финансите Владислав Горанов, министъра на вътрешните работи Валентин Радев, директора на Агенция „Митници“ Георги Костов, Борислав Сарафов, заместник-главен прокурор и представители на структурите на държавните институции, ангажирани с противодействие на контрабандата. 

Според изследването, през второто тримесечие на 2017 г. делът на потреблениетo на цигари без български акцизен бандерол е на рекордно ниско ниво от 7%, което е понижение с около 1% спрямо същия период на миналата година. С това България се нарежда сред отличниците в ЕС, на 8-ма позиция, сред всички държави-членки, като изпреварва държави като Франция, Великобритания, Холандия, Германия и съседна Румъния.

Резултатите от изследването по градове показва, че намалява делът на потребление на цигари без български акцизен бандерол в някои от населените места, но въпреки това нивото остава значително над средното за страната в следните градове Свиленград, Кюстендил, Хасково, Благоевград, Пазарджик, Дупница, Видин, Димитровград, Перник, Асеновград, Ямбол и Сандански.

В други градове нивото на потребление на цигари без български бандерол остава ниско – Добрич, Шумен, Стара Загора, Варна, Плевен.

Компаниите от тютюневата индустрия подчертаха, че повече от 1/3 от цигарите, непредназначени за местния пазар са т.нар. „illicit whites – марки, които са създадени с цел единствено да се продават незаконно и нямат аналог на легалния пазар. За поредна година данните посочват този тип незаконни продукти като сериозен проблем.

За първи път бяха представени и данни от изследване на потреблението на нелегален нарязан тютюн.  Според проучването, извършено през четвъртото тримесечие на 2016 г. в 15 държави в Европа, в България 74.6% от изпушения тютюн за ръчно свиване на цигари у нас не е обложен с данъци. Почти 100%  от незаконния рязан тютюн, употребяван в България, е насипен тютюн, който се продава на килограм, опакован в пликове без етикет и извън законните места за продажба. Загубите за държавата в това изследване се оценява на приблизително на 124 млн. лева.

Компаниите, участващи в проучването, изразиха удовлетворение от работата и усилията на държавните институции към проблема с незаконната търговия с тютюневи изделия, както и към предвидимостта и стабилността на бизнес средата у нас. Те оцениха като най-важни фактори това, че темата е приоритетна за правителството, проявената политическа воля е на най-високо ниво и общата работа на институциите срещу незаконните цигари и тютюн за пушене дава позитивни резултати. Според компаниите от Инициативата данните от пазара и приходите от тютюнев акциз показват, че могат да бъдат постигнати още по-добри резултати срещу незаконната търговия, както и че легалният пазар и фискални приходи имат още потенциал за ръст и изсветляване на сектора.

Премиерът г-н Бойко Борисов, заяви, че най-голямата черна маса пари, правещи корупция в държавата, са от контрабандата. Става въпрос за трилиони в Европа и за милиарди в България. „Тези пари замърсяват цялата система“, каза Премиера, като допълни: „Тенденцията за намаляване на контрабандата е ясна и ще продължи. Тя е изгодна за държавата, защото се пълни бюджета. И тези резултати са от събирането на акциза от цигари, горива, алкохол… В момента сме на 120% от плана за изпълнение за приходите. Колегите полагат доста усилия за намаляване на контрабандата на акцизни стоки. Мога да ви уверя, че сега сме в първата петица, но ще влезем в тройката.

Гарантирам на инвеститорите, че до следващите проучвания данните ще бъдат още по-добри – гоним към 100 млрд. брутен вътрешен продукт в страната. Колегите са спокойни, амбицирани, и ще видите резултатите.“

Министърът на финансите Владислав Горанов заяви следното: „От презентацията виждаме, че България успява да охранява не само границите си, а и икономическите си интереси. Акцизът върху цигарите заема около 48 % от общия приход от акциза, който събираме и делът му вероятно ще нарасне заради увеличението на ставката от 1 януари следващата година, до достигане на минималния размер от 90 евро на 1000 къса. Безспорно има още резерви и разчитам на компаниите, които работят на българския пазар, да положат още усилия, които са от взаимен интерес.

Ще предложа на правителството позиция по изменение на евродирективата за достигане на минималните акцизни ставки в ЕС в съответствие с изразената от индустрията позиция. Имаме аргументи за това, въпреки, че може да се очаква натиск от ЕК, свързан с мярката за подобряване на начина и качеството на живот и тежестта, която болестите, свързани с тютюнопушенето, оказват върху социалните системи в Европа“. Министър Горанов изрази и задоволство, че честотата на проучванията ще бъде увеличена.

Валентин Радев, министър на вътрешните работи, обяви, че противодействието на контрабандата на акцизни стоки е приоритет на правителството и респективно – на МВР, тъй като прилагането на схеми за контрабанда, митнически нарушения и разпространението на тютюневи изделия без платен акциз нанасят на държавния бюджет щети в особено големи размери от невнесени данъци и такси. Министър Радев сподели с аудиторията и анализа на МВР през първото шестмесечие на 2017 г., според който се наблюдава задържане на сравнително ниски нива при разпространението на цигари без акцизен бандерол на територията на страната. „В резултат на съвместните действия на институциите, под ръководството на Междуведомствения център за противодействие на контрабандата и контрол на движението на рискови стоки и товари към ГДБОП, през периода януари- август 2017 г. в страната ни са иззети 21 398 022 къса цигари – което е с 56,7% по-малко от иззетите цигари през същия период на 2016 г.; и 35 090 кг нарязан тютюн, или с 50,2% по-малко от същия период на 2016 г., посочи министър Радев. Само от структурите на МВР за същия период са иззети 10 128 866 къса цигари и 20 156 кг тютюн, а предотвратените щети за бюджета са 3 295 295 лв. от иззети цигари и 5 333 724 лв. от иззет нарязан тютюн. Най-големи количества цигари за периода са иззети от ОДМВР Пловдив – 664 211 къса, Бургас – 541 923, СДВР – 470 500, Пазарджик – 305 188, Хасково – 302 309, Варна – 249 142 и Видин – 239 050 къса.“, продължи своето изявление министър Валентин Радев. 

Вътрешният министър се спря и на реализираните през годината две специализирани международни операции с чужди партньорски служби - една на територията на европейски страни, в която българските служби участваха заедно с колегите си от Румъния, с Гуардия Сивил- Испания и NCA и HMRC – Великобритания, и втора - съвместно с гръцките партньорски служби, като на гръцка територия бяха иззети 25 т суров тютюн и 350 хиляди кутии цигари (700 мастербокса).

Борислав Сарафов, заместник-главен прокурор беше ясен: „Резултатите на обединените усилия на всички институции - прокуратурата, НАП, Агенция Митници, МВР и ДАНС, показват необратима тенденция за намаляване на контрабандния дял от цигарите. Премиерът успя за направи единна спойка от тези институции, благодарение на което се получиха и тези резултати“.

Представителите на Инициативата подчертаха, че натискът от страна на правителството срещу незаконно предлаганите цигари и нарязан тютюн трябва да продължи в интерес на потребителите, легалния бизнес и бюджетните приходи: „Убедени сме, че незаконната търговия с тютюневи изделия ще продължи да бъде приоритет на правителството, тъй като това е ключово за държавния бюджет и за законния бизнес, който генерира над 45% от всички акцизни постъпления за фиска, както и че незаконната търговия с цигари подхранва други форми на организираната престъпност.“