Започва "Нощта на учените 2017" с домакин Медицински университет - Плевен

Събитието е под патронажа на кмета на Плевен и под мотото „Спортът – най-доброто срещу ежедневието на стреса“

Днес от 17.00 до 23.00 ч, в Медицински университет – Плевен (МУ-Плевен) за пети пореден път ще се проведе Европейска нощ на учените под надслов „Спортът – най-доброто срещу ежедневието на стреса“. Мащабното събитие се осъществява под патронажа на Кмета на Община Плевен Георг Спартански.

Събитията, част от програмата на Европейска нощ на учените 2017, ще се проведат едновременно на 29 септември, петък, в над 250 града в Европа и по света. Тазгодишната Нощ има ненадминат брой участници във всички 11 български градове, в университетите, образователните и изследователски институции с подкрепата на общините. Програмата на Нощта на учените и подкрепящите дейности са част от проекта FRESH „Намери изследователи навсякъде и споделяй“, финансиран по Програма Хоризонт 2020 на ЕС – 2016-2020. В МУ-Плевен проектът се управлява от Центъра за Европейска интеграция и международно сътрудничество. Темата на Европейска нощ на учените 2017 е в съответствие с приоритетите за здраве и насърчаване на физическата активност по време на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 г.

Събитието има много различен и нетрадиционен формат от досегашните издания. Няколко са неговите специфични цели. Първата цел е да обедини големи обществени групи и чрез представяне работата на учените пред гражданството да привлече младите хора към научна и изследователска кариера в постигането на една обща хуманна цел – подобряване на качеството на живот чрез спорт. Втората цел е да насърчи масовия спорт в рамките на града. Следващата важна цел е да извърши превенция на обездвижването, да подобри здравната активност и култура на малки и големи, на различни социални групи за неутрализиране на стреса.

Водени от идеята Нощта на учените да придобие европейско измерение, организаторите са привлекли значителен брой асоциирани партньори: Община Плевен, Съюза на учените – клон Плевен, Национална Спортна Академия (НСА) „Васил Левски“, Сдружение BG Бъди активен, European center for education, science and innovations (ECESI), Северняшкия ансамбъл Плевен,  Клуб по йога „Лотос“, Фитнес клуб „Атлетикко“, Клуб за спортни танци „Дъга“ и средни училища от град Плевен: СУ „Иван Вазов“ – Плевен; Математическа гимназия „Гео Милев“; Профилирана гимназия с преподаване на чужди езици – гр. Плевен; Професионална гимназия по туризъм „Алеко Константинов“; Държавна Финансово-стопанска гимназия „Интелект“.

В рамките на Нощта, науката ще напомни, че спортът е фундаментално право на всяко човешко същество. Той обединява хората, независимо от пол, възраст, раса и функционални възможности. Спортът възпитава, спортът подобрява физическото състояние, развива социални умения, спортът спомага за интеграцията и реинтеграцията на хора със специални потребности,  спортът е силата, която променя общества, като ги прави по-толерантни и приемащи.

Събитието ще се открие на 29 септември 2017 г. в 17.00 ч от Кмета на Община Плевен – г-н Георг Спартански в Спортния комплекс на висшето училище. След откриването програмата ще продължи в Телекомуникационния ендоскопски център на МУ-Плевен с излъчването на филм, създаден специално по проекта. Гостите ще могат да посетят разнообразните и интересни презентации на учени, да разгледат фотоизложби, интересни експозиции на учени, свързани със спорта, да участват във викторина, да се запознаят с различни възможности за повишаване на физическата активност, да научат повече за движението като средство за лечение и предпазване от различни заболявания.

Поканени са всички преподаватели, студенти, ученици и граждани да се включат в Нощта на учените, за да дадем пример на младото поколение, да създадем полезни навици за системни занимания със спорт и да се погрижим неостаряващият ни ум да живее в силно и добре функциониращо тяло.