Писта "Долна Митрополия" отново става епицентър на мотоциклетния спорт - pleven.utre.bg

Писта "Долна Митрополия" отново става епицентър на мотоциклетния спорт

29 септември 2017, 09:45 | plevenutre.bg
  • Снимка:
    БФМ

Очакват се над 100 състезатели, като заявка за участие са подали пилоти от Сърбия, Македония, Румъния, Турция, Гърция и Чехия.

Тази седмица, летищен комплекс "Долна Митрополия" край Плевен ще се превърне отново в притегателен център за най-бързите състезатели в дисциплините мотоциклетизъм на писта и СуперМото, информират от БФМ. Финалният кръг на Европейския шампионат по СуперМото и десетия кръг на BMUЕвропейския шампионат на писта са посветени на паметта на един от най-големите приятели и поддръжници на мотоциклетния спорт в България – г-н Димитър Калчев, дългогодишен председател на Организационния комитет за Grand prix Bulgaria и министър на държавната администрация в правителството на Симеон Сакскобургготски. 

Уикендът в Плевен ще отбележи и второто издание на Отборната Купа на България в дисциплината писта, като 17 български отбора ще се борят за шампионската титла. В състезанието се очаква да вземат участие над 100 състезатели в двете дисциплини, като заявка за участие са подали пилоти от Сърбия, Македония, Румъния, Турция, Гърция и Чехия.

BMU Европейския шампионат на писта

В най-дългия сезон на пистовия шампионат досега (10 от общо 12 кръга), състезателите вече имаха възможност да карат на трите възможни писти в региона, а именно Плевен (април), Серес (април, юли) и Мотопарк Румъния (май, юни). За пистата в Плевен това ще бъде второ домакинство за сезона, като първото бе белязано от много дъжд и студ, и за радост на всички, тази седмица прогнозата се очертава да бъде благоприятна за публиката и пилотите.

В клас SP125, Жулиета Ленкова (МСК Плевен, Априля, 193т.) е лидер във временното класиране с минимален аванс от само една точка пред Милен Георгиев (Мотомания.бг, Априля, 192т.) който отбеляза три поредни победи и стопи първоначалната разлика която Ленкова бе натрупала. На стабилната трета позиция се е настанил македонецът Християн Бузалковски (Априля, 161т.) който се възползва максимално от техническите проблеми на Жулиета и до момента има 5 втори места в шампионата.

При пилотите от клас SuperSport 600, Александър Георгиев (МСК Плевен, Хонда, 171т.) е лидер в групата си, въпреки че последните три състезания не успява да се качи на най-високото място на стълбичката (2-4-3 заети позиции). Силната му серия от три поредни победи в средата на сезона обаче му помагат в момента да поддържа стабилна преднина от 21 точки пред Йонел Паскота (Румъния, Ямаха, 149т.). Трети в класирането е Пламен Петров (Троян Мото Клуб, Ямаха,146т.), който пропусна един кръг- (Серес №4) през юли , защото спечели титлата „млад баща SSP”. Милен Георгиев (Мотомания.бг, Ямаха, 101т.) има теоретични шансове за влизане в Топ 3 на шампионата, но определено показва сериозни качества и добра подготовка в своя първи SuperSport сезон и в Плевен може да поднесе изненада за титулярите на позициите пред него.

Али Ефе Йегин (Турция, Ямаха, 191т.) след неубедителния си старт на сезона  във Formula 600получи сериозно мотоциклетно вдъхновение в изминалите състезания и отбеляза общо 6 победи и 2 втори места. Единствените които могат да се конкурират с него на този етап от шампионата са Красимир Михайлов (Троян Мото Клуб, Хонда, 171т.), Тодор Меченски (Ви Так Рейсинг, Ямаха, 117т.) и Янислав Димитров (Мотомания.бг, Ямаха). Красимир и Янислав ще трябва да подходят тактически, а не емоционално тази седмица в Плевен, защото техните точки може да се окажат изключително важни за отборното класиране на техните клубове.

Formula 1000 е класът на Петър Диянов (Мотомания.бг, БМВ, 120т.) който от пет участия през сезона досега има 4 победи и 1 второ място. Ситуацията с точките обаче нямаше да бъде такава, ако двамата му македонски конкуренти - Слободан Ивчески (Македония, Хонда, 115т.) и Игор Спиров (Македония, Априля, 88т) не бяха отбелязали сериозни технически проблеми (включително и сблъсъци помежду си) и загубиха почти сигурни точки. Преминаването на Калоян Ангелов (МК Боляри, Хонда) в клас SuperBike отвори пространство и за други състезатели като Димитър Калпаков (МК Обзор, Хонда, 54т.) и Петър Бакалов (Джей Ар Си, Кавазаки, 50т.) които отбелязаха по две трети места в изминалите 4 кръга.

Битката на титаните в клас SuperBikeсе очертава да бъде особено интересна тази седмица в Плевен, където ще видим двубоя на двамата най-големи на Балканите в момента - Мартин Чой (ЕКО БМВ Рейсинг Тийм, БМВ) и Роберт Мурешан (ВИК Пауър Арад, БМВ). Последното участие на Мурешан в Долна Митрополия датира отпреди близо 10 години когато той участваше в класSP125. Мартин от своя страна има доста пропуснати кръга от този шампионат тъй като силите му бяха насочени в Световния шампионат по мотоциклетизъм на писта – Ендуранс. Въпреки това и двамата до момента имат по 4 победи, като в единствения им пряк двубой (Серес №4 и №5) победите бяха за Чой. Мурешан води в класирането към момента със 169 точки, със 131 втори в таблицата е Димитър Митов (МК Боляри, БМВ) с общо пет подиумни места (2 втори и 3 трети) и спечелена титлата в клас „млад баща SBK” през юни.Групата в клас SuperBike в Плевен ще бъде изключително силна и неделният старт ще канализира амбициите за шампионската титла която ще бъде определена на финала в Серес в края на месец октомври.

След два старта в Кюстендил и един в Плевен, финалът на шампионата за Скутерите ще срещне тримата съотборници от МСК Плевен – Алекс Иванов (Априля, 53 т.), Иво Михайлов (Пиаджо, 44т.) и Боян Петров (Априля, 44т.) в битка за шампионската титла, но както обикновено в последния момент може да се заяви за участие румънския ас Лауренцио Чуиреско (2 победи в Кюстендил) и да развали плановете на всички.

Резултатите за Отборната Купа на България в дисциплината писта ще бъдат вземани от класирането на състезателите в отделните класове (3 резултата в 3 от общо 5 класа) и като претенденти за отличието в момента се очертават СК МотоМания.бг от Бургас, МСК Плевен, Мото Клуб Боляри – Велико Търново, Джей Ар Си – София, ЗедМото - София и Троян Мото Клуб. Предварителните прогнози са изключително сложни и вероятно – неверни, така че в неделния ден ще разберем кой ще бъде отборния шампион на България за 2017-та. 

СуперМото

На път сме да завършим сезона в Европейския шампионат по СуперМото с четвъртия и финален кръг за сезон 2017 тази седмица в Плевен.

В клас SM Junior Кристиян Иванов(НСА Моторспорт, КТМ, 144т.) е на път към спечелването на първата си европейска шампионска титла, но амбиции за златото има и Виктор Нейчев (Еърмакс Рейсинг, КТМ, 138т.). Нейчев се нуждае от две победи над Кристиян и в двата манша, което е гаранция за едно оспорвано състезание. Минимална (1т.) е и разликата за бронзовата позиция в шампионата, при която Дариа Гианеску (Румъния, Хускварна, 99т) ще трябва много внимателно да подходи и в математиката, и на състезателната писта ако иска да победи Християн Георгиев (НСА Моторспорт, КТМ, 100т.).

В клас S3 Хакан Халми (МСК Севлиево, КТМ, 150т.) е с пълен актив победи към пътя си към третата си европейска титла, но ще трябва отново да се пребори с Алекс Димитров (Мотоспорт Варна, КТМ, 130т.), Димитър Петров (Мото спорт Сливен, КТМ 120т.) и Славомир Иванов (МСК Севлиево, КТМ, 100т. ).

В клас OPEN, Веселин Иванов (МСК Плевен, Сузуки, 128т.) е на път да спечели своята първа шампионска титла в кубатурата 450сс, Бисер Асенов (Ф.Г рейисинг, Кавазаки) е втори със 106 точки, а трети е Георги Владимиров (Зедмото, Хонда,101т.). Александър Георгиев (МСК Плевен) има два спечелени манша през април и 50 точки, но пропусна кюстендилския двоен уикенд,  където Янко Ташев (СМК Ридо Самоков, ТМ, 100т.) отбеляза 4 спечелени манша.

 Кампанията „Не сме сами на пътя” организирана от БФМ продължава и на Долна Митрополия - Плевен, където тази седмица с нея ще бъдат запознати пистовите състезатели, които са най-масовите ползватели на републиканската пътна мрежа и съответно най-уязвими в процентно отношение спрямо останалите мотоциклетисти в страната (мотокрос, ендуро и др.). На пистата в Плевен ще се завърне и едно от лицата на кампанията – Сергей Сергеев – Сижо. Преди 22 години, Сижо, който е петкратен национален шампион в класовете 50сс, 125сс и 250сс, след инцидент с мотоциклет, остава в инвалидна количка, но не губи своята страст – мотоциклетизма. 22 години по-късно, Сижо е отново на мотоциклет, специално адаптиран за нуждите му и в неделя му предстои да направи отново заветните 3300 метра на пистата в Долна МитрополияКоментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета