По 4 години затвор за трима плевенчани, участвали в отвличане на младеж за 200 000 лева откуп

Наказанията бяха наложени след постигнато споразумение с прокуратурата

Окръжният съд във Велико Търново постанови по 4 години затвор за петима похитители на младеж от Горна Оряховица и искан откуп от 200 000 лева. Извършителите на дръзкото отвличане в края на октомври миналата година, ще трябва да платят и общо 478 лева разноски по делото. Наказанията бяха наложени след постигнато споразумение с прокуратурата, съобщават колегите от velikotarnovoutre.bg.

Задържани за престъплението бяха Велин Блажев, Ибрахим Рашидов и Румен Радоев от Плевен, Емил Сердев от село Стамболово и Тони Петров от Тетевен. Те са на възраст от 24 до 36 години.

Криминалисти от Областната дирекция на МВР във Велико Търново със съдействието на полицаи от София, Плевен и Ловеч задържаха авторите на злодеянието в началото на ноември миналата година, броени дни след престъплението. 

Отвличането бе извършено около 22 часа на 27 октомври в квартал “Калтинец” в Горна Оряховица. В злополучната вечер мъж подал сигнал в полицията в железничарския град, че 19-годишният му син е отвлечен. Злосторниците причакали младежа пред дома му, нападнали го, завързали го и го натъпкали го в личния му автомобил “Мерцедес” . После отпрашили с пълна газ в неизвестна посока. Малко след това бандитите се обадили на баща му Светослав Николов по телефона. Заявили му, че младежът е при тях и ще го пуснат срещу крупната сума. Те дали инструкции на бащата да отиде на изхода на горнооряховското село Първомайци, а до табелата ще намери телефон, по който ще бъдат водени разговори за предаването на парите и освобождаването на момчето.

Вместо да изпълни нарежданията, родителят алармирал криминалистите и незабавно били предприети заградителни мероприятия. Задействан бил и план за взаимодействие с частните охранителни фирми, които също се включили в издирването.

През това време след като излезли от града, маскираните похитители нанесли побой на завързания младеж. После спрели край великотърновското село Пушево, зарязали мерцедеса в крайпътна нива и прехвърлили жертвата в лек автомобил “Ауди А 80” и продължили. Ненадейно обаче колата, която била купена два дни преди случая от един от извършителите специално за планираното отвличане, се повредила. В същото време бандитите забелязали, че районът гъмжи от полиция и били принудени да оставят младежът в центъра на Хотница, а аудито било зарязано в канавка.

Полицаите бързо открили бялото ауди, което било без регистрационни номера. По номера на рамата установили собственика на возилото и така започнало разплитането на престъплението. Криминалистите влезли в дирите на извършителите и на 3 ноември 2016 г се провела мащабна спецоперация за задържането им.

На задържаните бяха повдигнати обвинения по чл.142 от НК за отвличане, по чл.346 от НК за противозаконно отнемане на автомобил и по чл.198 от НК за грабеж на златни ланци и телефон от похитения.

При разпитите задържаните са направили пълни самопризнания. Две от лицата са криминално проявени и осъждани за кражби и грабежи. Всички са безработни.

Отвлеченият също е безработен, но е от заможна ромска фамилия. Според мълвата кланът се слави, че препечелва солидни суми чрез телефонни измами. От полицията и прокуратурата обаче не пожелаха да кажат дали близките на отвлечения младеж имат криминални досиета.