Окръжна прокуратура – Плевен предаде на съд шофьор, опитал да подкупи полицаи

Подхвърлил им 100 долара

Окръжна прокуратура – Плевен внесе в съда обвинителен акт срещу 22-годишен водач на автомобил за опит за подкуп на полицаи.

Обвинението срещу Илия И. е за това, че на 02.06.2017 г. на път гр. Бяла - гр. Ботевград, при пътен възел по посока гр. Русе, направил опит да даде подкуп: дар – банкнота 100 долара на длъжностни лица - двама автоконтрольори в група „Организация на движението, пътен контрол и превантивна дейност“ в сектор „Пътна полиция“ при ОДМВР-Плевен, за да не извършат действие по служба – да не му се състави акт за административно нарушение затова, че управлява без платена винетна такса, че не е отстранил невалиден винетен стикер от предно обзорно стъкло на л.а, не е залепил стикер за валидна гражданска отговорност, не е заплатил глоба по връчено му и влязло в сила наказателно постановление от 28.02.2017 г., не е представил контролен талон, както и да не му се изземе СУМПС, на основание чл. 171 т.1 от ЗДвП, като деянието е останало недовършено по независещи от дееца причини. Престъпление по чл.304, вр. чл.18 от НК.

Полицейските служители се движили със служебен лек автомобил по пътя гр. София към гр. Плевен, когато със скорост видимо над разрешената ги изпреварил лек автомобил „БМВ“. Веднага последвали автомобила с пуснали светлинен и звуков сигнал и го спрели за полицейска проверка. При проверката установили няколко нарушения и уведомил водача, че ще му бъде съставен акт за установено административно нарушение по ЗДвП и ще му бъде отнето свидетелството за управление на МПС. Обвиняемият започнал да увещава полицейските служители да не изпълнят служебните си задължения по повод констатираните нарушения, като заявил, че „в знак на благодарност“, “ще ги почерпи“, пресегнал се и през отворената врата на полицейския автомобил подхвърлил банкнота от 100 долара.

Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.