Ще възстановяват и дигитализират ръкописи и старопечатни книги от библиотеката на ч-ще "Съгласие" - pleven.utre.bg

Ще възстановяват и дигитализират ръкописи и старопечатни книги от библиотеката на ч-ще "Съгласие"

09 октомври 2017, 16:01 | plevenutre.bg
  • Снимка:
    НЧ "Съгласие 1869"

  • Снимка:
    НЧ "Съгласие 1869"

  • Снимка:
    НЧ "Съгласие 1869"

Инициативата ще е посветена на 150-годишнината от създаването на културния институт

Представители на Национална библиотека "Св. св. Кирил и Методий", и на Центъра за славяно-византийски проучвания “Проф. Иван Дуйчев” към СУ „Климент Охридски”, посетиха библиотеката на НЧ „Съгласие 1869” и разгледаха ръкописите и старопечатните издания, които се съхраняват в нея.

Специалистите бяха част от гостите в националната среща на реставраторите, която се проведе в ХГ „Илия Бешков” в Плевен. Те съгласуваха с библиотекарите една бъдеща обща програма за библиотеката на читалището, която ще е посветена на 150-годишнината от създаването на културния институт и е свързана с възстановяване и дигитализиране на ръкописи и старопечатни книги – нещо, за което трябва финансов ресурс, условия и специалисти.

Бъдещо сътрудничество ще даде възможност през следващите две години да се осъществи тази голяма крачка към съхраняването на богатото културно наследство в плевенската библиотека. Ръкописите ще бъдат обработени в Центъра, дигитализирани и за известно време ще бъдат предоставени за ползване от специалисти в Зографската стая на Университетската библиотека. Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета