Препоръки на ГДНП за безопасно боравене с оръжие по време на лов

По време на лов всички ловци трябва да са екипирани с ленти, шапки или облекло с ярък сигнален цвят

Започна активният ловен сезон. За да се избегнат нежелани инциденти, Главна дирекция „Национална полиция“ напомня основните препоръки за безопасност: 

При дейности с ловно оръжие и боеприпаси задължително да се спазват указанията на ръководителя на лова. В никакъв случай не бива да се осъществява стрелба по шум или по неясно видима цел. При заемане на стрелкова позиция е необходимо ловецът да отива с празно оръжие.

Притежателите на ловно оръжие и боеприпаси трябва да вземат мерки за осигуряването им по начин, изключващ всяка непосредствена възможност до тях да се доберат деца, непълнолетни, неправоспособни и злонамерени лица.

Стрелбата по цели, намиращи се непосредствено над вода, лед или каменисти терени, трябва да се става само когато в близост няма хора или домашни животни. В такава ситуация опасността от рикошети е много голяма.

По време на придвижване до ловните полета, оръжието трябва да се носи с цеви, насочени нагоре или надолу — никога хоризонтално. В населени места или извън тях, независимо дали ловецът се придвижва пеш или с автомобил, оръжието да се носи в калъф, то да е проверено и без патрон в цевта.

Преминаването през заледени, заснежени и кални терени или през препятствия като прелези, ровове, канавки, огради и др. трябва да става с изпразнено оръжие, като не се допуска ползването му за подпомагане на движението чрез подпиране или по друг начин.

По време на почивка на терена, оръжието да се оставя отворено. Недопустимо е заредена пушката да бъде подпряна на стена, дърво, превозни средства и др.

По време на лов всички ловци трябва да са екипирани с ленти, шапки или облекло с ярък сигнален цвят.

Сглобяването и зареждането на ловното оръжие да става на разстояние не по-малко от 200 метро от населено място. 

Да не се употребяват боеприпаси с изтекъл срок на годност. Да не се използва оръжието, когато има съмнения за неизправност на механизмите. 
Не е допустимо стрелба в населени места и над главите на хората. 
Да не се доубива дивечът чрез удар с приклада или цевите на оръжието. 
Използването на оръжието да се осъществява само когато е придружено със съответното разрешение за носене и употреба, издадено от МВР. 
Не е позволено преотстъпването на оръжието на други лица и ползването му не по предназначение и извън ловния сезон. 
Не се допуска употребата на алкохол или други упойващи вещества преди и по време на лов.