Криминалисти задържаха 41-годишен мъж, взимал пари от телефонни измами в Плевен

Задържан е с постоянна мярка „задържане под стража“ в следствен арест

Плевенските криминалисти установиха и задържаха 41-годишен, който взимал пари от телефонни измами в Плевен.

Първото престъпление е извършил на 3 април 2017 година, когато е взел от 67-годишна, жителка на квартал „Сторгозия“, 6 500 /шест хиляди и петстотин/ лева. Жертвата е изтеглила паричната сума, след което я оставила на улицата до контейнер за смет. Второто престъпление е извършил на 11 юли 2017 година, когато е измамил 82-годишна плевенчанка, като я ощетил с  13 000 / тринадесет хиляди / лева. Парите потърпевшата е изхвърлила през терасата си. 

На 13 юли е измамил 85-годишен плевенчанин. Възрастният мъж е оставил в платнена пазарска чанта сумата от 10 000 /десет хиляди/ лева и 2 /два/ броя лични карти - неговата и на съпругата му на улица "Дойран" в Плевен между паркиран лек автомобил и тревна площ. Извършителят се е представял за полицейски служител и под претекст, че се провежда полицейска акция по залавянето на телефонни измамници е искал парите.

В хода на проведените оперативно - издирвателни мероприятия е установен и задържан мъж от град Горна Оряховица – на 41 години, който е взел горепосочените парични суми. Той е привлечен в качеството му на обвиняем за извършено престъпление по чл. 210, ал. І, т. 1, във връзка с чл. 209, ал. І, връзка чл. 20, ал. ІІ, вр. чл. 26, ал. 1 от НК. Разпитан е като такъв пред служебен защитник, признава вината си, като дава подробни обяснения. Задържан е с постоянна мярка „задържане под стража“ в следствен арест. По случая работиха служители на сектор "Противодействие на криминалната престъпност" - ОД на МВР - Плевен, под ръководството на прокурор при РП - Плевен.