Училищен център по природни науки и математика отвори врати в ОУ "Д-р Петър Берон"

Официални гости уважиха събитието

Училищен център по природни науки и математика отвори днес врати в ОУ "Д-р Петър Берон" - Плевен. През 2016 година училището спечели конкурс "Училища на бъдещето" на Фондация "Америка за България" и Центърът е изграден благодарение на финансовата помощ от Фондацията, както и на много фирми, организации и родители.

Гости на откриването днес бяха Председателят на Общински съвет - Плевен Мартин Митев, кметът на Общината Георг Спартански, началникът на РУО – Плевен Албена Тотева, експерти и директори на учебни заведения. Специално за събитието в Плевен пристигнаха Нанси Шилър - президент на Фондация „Америка за България“ и Наталия Митева - програмен директор на Фондацията, информират от пресцентъра на местния парламент.

"Радвам се, че имам възможност да бъда присъствам на откриването на Училищния център по природни науки и математика. Като родител смятам, че няма по-добра инвестиция от тази в образованието. Ние сме тези, които трябва да направим така, че децата ни да израснат знаещи и можещи млади хора, личности със самочувствие, които един ден да могат да се справят с всяка ситуация в живота“, сподели в разговор Мартин Митев. Успех на начинанието пожелаха в изказвания и останалите официални гости, музикален поздрав поднесоха възпитаници на Националното училище по изкуствата "Панайот Пипков" - Плевен.  

В последното издание на конкурса "Училища на бъдещето", организиран от Фондация „Америка за България" са участвали общо 270 проектни предложения от 133 различни населени места в България. От тях в края на май 2016 г. са избрани 23 училища финалисти, едно от които е плевенското ОУ „Д-р Петър Берон“, посочи в изказването си Нанси Шилър.

На официална церемония в София на 9 юни миналата година от Фондацията връчват чек за 50 000 лв. и сертификат на училището за изграждане на Училищен център по природни науки и математика. За реализацията на начинанието финансова помощ в последствие оказват и много фирми, организации и родители, посочи при представяне на Центъра днес Ваня Дражева - директор на ОУ „Д-р Петър Берон“. Тя благодари на всички, помогнали за осъществяването на проекта, след което заедно с Нанси Шилър и Албена Тотева, преряза тържествено лентата на новата придобивка.

Новият Училищен център по природни науки и математика в ОУ "Д-р Петър Берон" - Плевен разполага с 2 модерни кабинети - Кабинет по математика и Кабинет по биология и химия. Между двата кабинета е изградено и общо хранилище за съхранение на необходимите материали, нужни за образователно-възпитателния процес.

Кабинетът по математика е оборудван с таблет за всеки ученик и лаптоп за учителя, позволяващи индивидуална работа и наблюдение развитието на всеки ученик. Дори подовата настилка е в духа на математиката - с  изписани координатната система и шахматно пано, позволяващи практически примери на обучение и игра.

Кабинетът по биология и химия е с обособени работни места за пряка лабораторна работа, като всяко работно място разполага с оборудване, свързано с учебния процес. Представянето на кабинетите бе съпроводено с интересни демонстрации по съответните предмети от страна на учениците.

В ОУ "Петър Берон" - гр. Плевен се обучават общо 360 деца, като 180 от тях от 5 до 7 клас ще имат възможност да се възползват от възможностите на новия Училищен център по природни науки и математика.