Първокласник започна плевенския препис на "История славянобългарска"

Един от първите, преписали редове от "История"-та на отец Паисий Хилендарски, беше и кметът Георг Спартански

Първокласникът Йордан Иванчев от НУ „Христо Ботев” пръв се включи в инициативата "Плевенчани преписват "История славянобългарска". Стартът й беше даден днес пред специална шатра до фонтаните в централната градска част. Един от първите, преписали редове от "История"-та на отец Паисий Хилендарски, беше и кметът на Община Плевен Георг Спартански. Идеята за начинанието е на художника Диян Павлов – Джими и е подкрепена от Община Плевен.

Нека заедно се захванем за работа и нека всеки даде своя принос в запазването на сътвореното от дедите ни и на техните завети. И нека не забравяме, че сме велик народ, с който се е съобразявала цяла Европа. Трябва да се стараем да продължим заедно напред, каза на официалното откриване заместник-кметът на Община Плевен Стефан Милев.

Инициативата по преписване на „История славянобългарска” в Плевен ще продължи в шатрата всеки ден от 11.00 до 18.00 часа до 3 ноември. Преписът се прави върху специална хартия и се преписва от копие на "История"-та на съвременен български език. Ако в този период плевенчани не успеят да препишат цялото произведение, след това гостите на Творителница О'Писменехъ! ще имат възможност да го довършат. Накрая всички листове ще бъдат събрани и подвързани в общо книжно тяло, ще бъдат добавени заглавките и декоративни елементи и ще бъде изработена подходяща красива корица. Готовият препис ще бъде предаден на Регионалния исторически музей – Плевен.