Районна прокуратура – Плевен предаде на съд рецидивист, извършил поредна измама

Обвиняемият няма трудови доходи и си набавял парични средства с измами, за каквито е осъждан

Районна прокуратура – Плевен внесе в съда обвинителен акт срещу 41-годишен рецидивист, извършил поредна измама с обещание за продажба на апартамент.

Обвинението срещу Пламен Л. е за това, чрез през септември 2015 г. в гр. Плевен възбудил и до 05.10.2015 г. поддържал, с цел да набави за себе си имотна облага, заблуждение у жена от гр. Тръстеник – че е собственик на апартамент в гр. Плевен и ще й го продаде, и с това й причинил имотна вреда в размер на 11 700 лв., като деянието е извършено при условията на опасен рецидив. Престъпление по чл.211, вр чл.209, вр чл.29 от НК.

Обвиняемият няма трудови доходи и си набавял парични средства с измами, за каквито е осъждан.

Пострадалата имала спестявания и решила след продажбата на наследствени земи да вложи средствата в покупка на апартамент в гр. Плевен. През септември 2015 г. посетила агенции за недвижими имоти и докато чакала, била заговорена от непознат мъж – Пламен Л. Обвиняемият чул, че жената търси апартамент и решил да набави за себе си имотна облага, като я въведе в заблуждение, че е собственик на такъв апартамент и го предлага за продажба. Разбрали се след като жената продаде земята си, да се срещнат. Пострадалата поискала да види апартамента, който се продава, но под претекст, че обитателите не са се изнесли, обвиняемият й отказал. Независимо от това жената се съгласна да сключи предварителен договор и дала 3000 лв. капаро. Обвиняемият продължил да поддържа заблуждението, че ще й продаде свое жилище, като я завел при нотариус. Нотариусът посъветвал двете страни да сключат договор за заем, за да се достигне данъчната оценка на имота в размер на 11 700 лв. Жената предоставила сумата, а обвиняемият й върнал капарото. 

След тази дата, пострадала идвала многократно до гр. Плевен, но под различни причини обвиняемият отказвал да я заведе до апартамента, да й предаде ключовете и да оформят сделката пред нотариус.

Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.