Отложиха предложението за закриване на училището в Беглеж за следваща сесия

За отлагане на точката гласуваха 36 от съветниците, 2 бяха „въздържал се“ и нито един “против“

След близо едночасов тежък дебат днес Общинският съвет на Плевен реши да отложи за следваща сесия предложението за закриване на ОУ „Васил Левски” - село Беглеж. За отлагане на точката гласуваха 36 от съветниците, 2 бяха „въздържал се“ и нито един “против“, информират от пресцентъра на местния парламент.

Предложението за закриване на ОУ „Васил Левски” - с. Беглеж бе под номер 13 в дневния ред на днешното редовно заседание.

При представяне на точката кметът Георг Спартански посочи, че през учебната 2017/2018 година в училището се обучават 34 ученици и 8 деца в подготвителна полудневна група. Справка от отдел „Гражданска регистрация" при Община Плевен за броя родени деца в селото показва, че техният брой не отговаря на изискванията по нормативни документи за сформирането на паралелка в първи клас през предстоящите учебни години. Не е достигнат минимумът и за формиране на самостоятелни паралелки в V - VII клас, което налага съществуването на слети и маломерни паралелки и води след себе си сериозно дофинансиране. Предложението при тази ситуация е ОУ "Васил Левски" - с. Беглеж да бъде закрито, считано от учебната 2018/2019 г., а учениците - насочени към ОУ "Антон Страшимиров" - с. Бохот. При последвалия сериозен дебат по предложението мнения изказаха съветници от различните политически групи, като всички бяха единодушни, че в случая става дума за тежко решение, което изисква внимателно разяснение на ситуацията и срещи на място с хората в Беглеж.

В залата присъстваха и кметът на село Беглеж Георги Данов, Румяна Цанкова - упълномощен представител на Обществения съвет при кметство село Беглеж и Калинка Борисова - директор на ОУ „Васил Левски" в Беглеж. „Нашето училище съществува от 180 години. Да, днес децата ни настина са малко, но бих желала да дойдете на място и да чуете мнението и на родителите. Тези деца, които сега учат в Беглеж, няма да отидат никъде другаде да учат. Те просто ще останат на улицата“, обърна се към общинските съветници г-жа Борисова.

Становища в защита на ОУ „Васил Левски“ до Общинския съвет са внесли още близките на Гена Димитрова, Обществен съвет при кметство село Беглеж и кметът на Кметство Беглеж Георги Данов.

След поредицата изказвания в залата бе направено предложение за прекратяване на дебатите, след което Общинският съвет реши предложението за училището в Беглеж да бъде отложено за следващо заседание.