Отбелязаха 140 години от кръвопролитните битки край Телиш за освобождeнието на Плевен

Годишнината от тези сражения беше почетена с панихида в памет на загиналите воини

В с. Телиш, пред Черния паметник, се проведе тържествена церемония по повод 140 години от кръвопролитните битки край село Телиш за освобождаването на Плевен в Руско - турската Освободителна война 1877/1878 г., в която взеха участие военнослужещи от гарнизон Плевен.

Годишнината от тези сражения беше почетена с панихида в памет на загиналите воини, информират от пресцентъра на "Сухопътни войски". Началникът на гарнизон Плевен полковник Николай Бешев и представително подразделение, отдадоха военни почести и поднесоха венци.

В своето слово Нели Дакова – кмет на с. Телиш, припомни на присъстващите събитията от кръвопролитните битки за освобождаването на селото. Продължителните бойни действия за овладяването му са едни от най-значителните в хода на сблъсъка на двете империи. Те са психологическият прелом, решил по-нататъшния ход и изход на войната. Плевенските сражения достигат своя апогей на 10 декември 1877 година.

На ритуала присъстваха още представители на Областната и Общинската администрация, както и граждани, които поднесоха цветя и венци в знак на признателност към героите от Плевенската епопея.

Възстановка на боевете при село Телиш направиха Сдружение „Св.вмч. Георги Победоносец” от гр. Луковит. Те ни върнаха 140 години назад във времето с топовните гърмежи и пушечна стрелба и напомниха с мириса на барут и много кръв за героичния отряд на генерал Гурко и възкресиха подвига на онези знайни и незнайни воини, чиито имена са изписани на плочите по братските могили и на Черния паметник.

В церемонията взе участие и Духовия оркестър на гр. Плевен с диригент господин Пламен Марков.