Акция "Зима": Пътна полиция започва масови контролни проверки в област Плевен от 1 ноември

Проверяват подготовката на автомобилите за движение в зимни условия - състоянието на гумите, светлините, чистачките, включително системата за измиване на прозорците

В Областна дирекция на МВР Плевен се проведе брифинг за представяне на акция "Зима", кампаниите в нея и основните партньори. Присъстваха началника на сектор „Пътна полиция“ при ОДМВР – Плевен главен инспектор Ивайло Иванов и г-н Лукан Луканов – директор на Областен съвет на Български червен кръст – Плевен, информират от пресцентъра на дирекцията. 
Пътна полиция започва масови контролни проверки в област Плевен от 1 ноември в рамките на традиционната акция "Зима". Ще се проверява подготовката на автомобилите за движение в зимни условия - състоянието на гумите, светлините, чистачките, включително системата за измиване на прозорците.

Акция "Зима" се провежда в партньорство на "Пътна полиция", Съюза на българските автомобилисти (СБА) и  БЧК. Кампанията има за цел да изгради по-висока култура в поведението на водачите и пешеходците. Пътните полицаи ще дават насоки и съвети на водачите за по-безопасно и сигурно шофиране през зимата и на пешеходците за спазване на правилата за безопасно пресичане.

По време на акцията пътните полицаи ще засилят проверките на автомобилите и дали те са пригодени за зимните условия.

Ще се проверяват изправността на фаровете, чистачките, устройствата за почистване на стъкла, гумите и пр. С цел превенция над поведението на водачи и пешеходци при зимни условия, в рамките на акцията ще се проведат три кампании, реализирани успешно през последните 2 години:

От 1 до 10 ноември ще се провежда кампанията "С безопасно пътно превозно средство през зимата" с основна насоченост към водачите на ППС - велосипеди и превозни средства с животинска тяга. 6 ноември 2017 година е обявен за Ден без велосипедисти – жертви на пътя.

Вторият етап на акцията "Пешеходци и водачи за толерантност на пътя" е от 11 до 20 ноември и е насочена към пешеходците и поведението на водачите спрямо тях. 16 ноември 2017 година е обявен за Ден без пешеходци – жертви на пътя.

Последният етап от акция "Зима" е под надслов "Безопасно шофиране през зимата" и ще се проведе в периода 21 - 30 ноември. Този етап е насочен към водачите на МПС, техническата изправност на автомобилите и поведението на водачите спрямо пешеходците. 
22 ноември 2017 година ще бъде обявен за ден без водачи и пътници в МПС – жертви на пътя.