Георг Спартански: Отдаваме почит на тези, заради които ни има като род, като нация, като държава

Пред паметника на Вазов в празничния ден бяха десетки признателни плевенчани

С тържествен ритуал пред паметника на Иван Вазов до едноименното училище, Плевен отбеляза днес един от най-светлите български празници - Деня на народните будители - 1 ноември. Своята почит пред големите българи, за които духовността е не само призвание, а същност и мисия изразиха десетки признателни плевенчани. Пред паметника на Вазов в празничния ден бяха областният управител Мирослав Петров и зам.- областният управител Татяна Божинова, председателят на Общински съвет - Плевен Мартин Митев, много общински съветници, кметът на Община Плевен Георг Спартански и представители на общинска администрация, представители на държавни и общински институции, политически партии, културни институти, училища, десетки признателни плевенчани, информират от пресцентъра на местния парламент.

Честването започна с молебен, отслужен от свещеници от плевенски храмове, след което слова произнесоха кметът на Плевен Георг Спартански и областният управител Мирослав Петров.

"Отново е 1 ноември и по дълголетна традиции ние, плевенчани се събираме пред паметника на патриарха на българската литература Иван Вазов, за да отдадем почит на тези, заради които ни има като род, като нация, като държава - българските будители“, обърна се към присъстващите Георг Спартански. Той припомни историята на празника и отбеляза, че това не е просто дата в календара. „България има два празника, които са празници на духа, които не са свързани с битки, жертви и трагедии. Единият е 24 май, вторият е 1 ноември. Нашите предци са счели за нужно да отдадат чест и признание и да се поклонят на тази дата на всички тези, които през вековете са направили така, че да ни има“, каза в словото си кметът на Плевен.

„Като светъл символ на националната признателност и заслужена гордост 1 ноември стои в календара на съвременна България. Ден, в който стореното в името на опазването на българската духовност и култура без корист и лична прослава, утвърждава националното ни достойнство и чест десетилетия наред“, каза в словото си и областният управител Мирослав Петров. Той се обърна към всички учители, към дейците на културата и на българската духовност с пожеланието да бъдат здрави, смели и изпълнени с непоколебима увереност, че делото им е благородно, доблестно и всеславно.

В знак на признателност пред паметника на Иван Вазов бяха поднесени венци и цветя от признателен Плевен. Участие в празника с музикални изпълнения взеха Общински духов оркестър с диригент Пламен Марков и хор „Звъника“ с художествен ръководител Иванка Делийска.

 

За пръв път Денят на народните будители - 1 ноември, е отпразнуван в Пловдив през 1909 година. Дотогава на тази дата се е празнувал денят на Свети Иван Рилски (по стар стил). През 1922 година Народното събрание обявява този ден за празник на всички "заслужили българи", както са се изразявали тогава. От 1945 г. празникът е отменен и след дълго прекъсване, със Закона за допълнение на Кодекса на труда, приет от 36 Народно събрание, на 28 октомври 1992 г., се възобновява традицията на честването. Идеята за възстановяването му е на покойния вече Петър Константинов, председател на общонародното сдружение "Мати Болгария".