Плевенчани от 5 до 85-годишна възраст се включиха в преписването на "История Славянобългарска"

Преписът изпълни 305 страници и беше завършен за 10 дни

На 23 октомври в 12.00 ч. седемгодишният първокласник Йордан Иванчев от НУ "Христо Ботев" - Плевен започна преписването на "История славянобългарска" и даде началото на инициативата на Творитилница О`Писменехъ! - Плевен - "Плевенчани преписват "История славянобългарска". На 2 ноември 8-годишната второкласничка Магдалена Милкова от НУ "Патриарх Евтимий" - Плевен, преписа последното изречение от святата Паисиева книжица, информира Диян Павлов - Джими. След което, като инициатор, изпълнител и реализатор на проекта, той написа последната дума "Амин" и постави точката на тази родолюбива, богоугодна и благородна изява на плевенчани!

В инициативата на "Творителница О`Писменехъ!", която беше посветена на 1 ноември - Денят на народните будители, 255 години от написването на "История славянобългарска" и 295 години от рождението на св. Паисий Хилендарски, и беше подкрепена от Община Плевен, се включиха 498 плевенчани на възраст от 5 до 85 години. Преписът изпълни 305 страници и беше завършен за 10 дни.

"Сега предстои първо да систематизирам за статистиката участниците в преписването. След това ще оформя заглавията на частите на "Историята" и ще я поразкрася, след което ще събера всички листове и ще ги подвържа в общо книжно тяло. И на края ще изработя подходяща красива корица. Готовия препис на Паисиевата "История славянобългарска"  ще предам в подходящ момент по подходящ начин в Регионален исторически музей - Плевен, където ще остане за вечни времена и така всеки плевенчанин, преписал макар и едно изречение от тази светиня, ще нареди името си до онези знайни и незнайни преписвачи, които с възрожденски плам разпространиха словото на първия български възрожденец светия отец Паисий Хилендарски! Благодаря ви, плевенчани!", написа Деян Павлов - Джими на профла си във Фейсбук.