Плевен и Битоля ще си сътрудничат в областта на европейските проекти

При проведените разговори и двете страни заявиха готовност за активизиране на партньорските отношения, датиращи от 1999 год.

Официална делегация от Община Плевен, водена от кмета Георг Спартански, посети побратимения македонски град Битоля по повод Деня на Освобождението на града – 4 ноември.

По време на визитата делегацията осъществи среща с новоизбрания на първи тур на местните избори кмет на Битоля г-жа Наташа Петровска. При проведените разговори и двете страни заявиха готовност за активизиране на партньорските отношения, датиращи от 1999 год. Това информират от пресцентъра на местната управа.

Участието на плевенската трупа в Театралния фестивал, както и на малки художници от школа „Колорит” в ежегодния международен конкурс за детска рисунка „Малък Битолски Монмартър” е традиционно, посочи Георг Спартански, но културните ни връзки трябва да се надграждат и разширяват, защото именно те са най-сигурният мост за сближаването на нашите градове и страни.

От своя страна Наташа Петровска изрази мнение, че Община Плевен може да бъде изключително полезна с методическа помощ предвид дългогодишния си опит при разработването на проекти с европейско финансиране за местната администрация  в Битоля. Бъдещи съвместни проекти по линия на транснационални програми с европейско финансиране също биха били от значение за двата града и за укрепване на връзките между тях, убедена беше г-жа Петровска.

Плевенската делегация участва и в тържествени ритуали и събития, посветени на годишнината от Освобождението на Битоля.

Посещението е сериозна крачка за възстановяването на отношенията с поредния град партньор в изпълнение на намеренията ми лично да посетя и се запозная с ръководствата и съвременното развитие на нашите побратими от различни страни, за да потърсим заедно допирни точки за изпълването им с реално съдържание, допълни Георг Спартански.