Генералният консул на Турция се срещна с Георг Спартански и Мартин Митев

Тема на разговорите беше предложението от страна на Община Газиосманпаша – Истанбул, за установяване на партньорски отношения с Община Плевен

Генералният консул на Турция в Пловдив Хюсейин Ергани се срещна днес с кмета Георг Спартански и председателя на Общинския съвет Мартин Митев. Основна тема на разговорите беше предложението от страна на Община Газиосманпаша – Истанбул, за установяване на партньорски отношения с Община Плевен. Предложението е съгласувано на всички нива в турската държава и беше заявено официално с писмо от името на Генералното консулство на Турция в Пловдив.

Гледаме на България като на приятелска страна, а Плевен заема специално място в сърцето ми, увери г-н Ергани. Отношенията между нашите страни са активни и резултатни. През м. януари идната година очакваме българска делегация на високо ниво по повод финализирането на ремонта на църквата „Свети Стефан” в Истанбул, подготвяме междудържавна визита, в близко време развитие ще получи и въпросът за износ на месо от страната ви към Турция, разказа дипломатът. Община Газиосманпаша е един от най-престижните райони на Истанбул и считам, че има достатъчно потенциал за сътрудничество с Плевен, изпълнено с реално съдържание, беше категоричен той.

Такова партньорство би било добра стъпка в подкрепа на националната ни политика за добросъседство и стабилност на Балканите. Тъй като Община Плевен вече има договор за сътрудничество с Централния административен окръг на друга голяма столица – Москва, оценяваме предложението и заедно с г-н Митев ще предприемем мерки за внасянето му на вниманието на Общинския съвет, в чиито правомощия е да приеме решение относно провеждане на преговори за подписване на договор, увери Георг Спартански.