Фейсбук групата "Забелязано в Плевен" се превърна в социален феномен - pleven.utre.bg

Фейсбук групата "Забелязано в Плевен" се превърна в социален феномен

12 ноември 2017, 13:00 | plevenutre.bg

Само за няколко месеца активността на хората в групата разреши много проблеми

Само за няколко месеца фейсбук групата "Забелязано в Плевен" се превърна в истински социален феномен. Близо 20 хиляди са вече членовете в нея, а сред най-активните участници са кметът Георг Спартански, общински съветници, общественици и най-вече гражданите на Плевен.

Създадена от студента по "Бизнес информатика" Янислав Кунев с подкрепата на свои съмишленици, "Забелязано в Плевен" има за цел да предложи на плевенчани свободно място, на което да коментират и разискват проблемите на града, да споделят снимки и информации за случващото се около тях.

"Безпорно фейсбук е най-популярната социална мрежа както по света, така и в България. Мрежата е много популярна и сред плевенчани. Преценихме, че създаването на една такава група би привлякла хората и би ги провокирала да участват дейно в развитието й. Оказахме се прави", разказва Янислав Кунев.

Само за няколко месеца активността на хората в групата разреши много проблеми - загубени вещи, домашни любимци и документи бяха върнати на собствениците им. Помогнато бе дори за разрешаването на случай с изгубен възрастен човек. След десетки публикувани сигнали за опасни дупки, замърсени зони и всякакви проблеми от подобно естество, институциите реагират мигновено.

Така "Забелязано в Плевен" се превърна в най-бързо развиващата се плевенска фейсбук група и стана една своеобразна медия, защото разполага с хиляди репортери из целия град, които реагират на секундата.

"Стараем се да даваме пълна свобода на хората, но няма как да минем без някакви елементарни правила. В групата са забранени обидите, просташкото поведение, рекламите и черния пиар. Държим да се пише и на кирилица. Тези, които нарушават правилата, нямат място в групата. Голям проблем засега се оказват фалшивите профили и т.нар. тролове, но с общи усилия, се справяме и с тях. Понякога има над 300 публикации, които са активни и няма как да следим всичко. Това е и причината да разчитаме на хората, когато видят нещо, което считат, че няма място в групата, да го докладват", допълва един от модераторите Диян Вегенов.

"Нямаме никаква лична цел, единственото ни желание е да има възможност за свободно изказване на мисли и споделяне на информация. Опитваме се да бъдем коректив на всичко нередно, което се случва в Плевен, без значение кой го прави", допълва Янислав Кунев.

Следващата крачка е да бъдат развивани подобни групи и в други градове, като за целта вече се набират модератори от съответния регион. Всеки, който желае да се включи в това начинание, може да се свърже с Янислав Кунев във Фейсбук за повече информация.Коментари (5)

Потребител
Динев
Това че кмета пише вътре не е за хвалене. Неговата работа не е да седи в фейсбук а да върши работа не са се обяснява. А и как ще пишат хората свободно като знаят че и кмета е там и може да ги следи или навреди.
13 ноември, 17:31 ч.
Потребител
Найден Петков
В тая група има страшно много идиоти и се изумявам, че Плевен е пълен с такива хора. Трябва да се трият не само от групата, но и от живота такива пропити със злоба и негативизиъм нихилисти. Като тебе Дашев!
13 ноември, 09:21 ч.
Потребител
Веселин Дашев
А мен ме изхвърлиха от групата, защото направих забележка на Кмета! Не, защото съм го обидил, а защото той обижда! Модераторите нали са силни онлайн и правят каквото и да с участниците в групата та ме изхвърлиха душичките.
13 ноември, 06:56 ч.
Потребител
Майстора
Само не намесвайте общинските съветници, това са най-нещастните и умрели хора в този шибан град
12 ноември, 23:30 ч.
Потребител
брей
А като спре Фейсбук, ко прайм? Щом опряхме чрез фейсбук да се решават проблеми и да се работи...
12 ноември, 19:58 ч.

Добави коментар

* Задължителни полета