Клиниката по ендокринология при УМБАЛ-Плевен с още мероприятия по повод Световния ден за борбата с диабета

Клиниката за шести пореден път организира "Дни на открити врати".

По повод Световния ден за борбата с диабета – 14 ноември, Клиниката по ендокринология при УМБАЛ "Д-р Георги Странски”, с Началник доц. д-р Катя Тодорова, за шести пореден път организира "Дни на открити врати". Кампанията се осъществява с подкрепата на Изпълнителния директор на УМБАЛ „Д-р Георги Странски” – Плевен и Асоциация "Диабет", гр. Плевен.

В рамките на инициативата в три поредни дни - 9, 10, 13 ноември в Клиниката по ендокринология се проведоха безплатни измервания на кръвна захар, гликиран хемоглобин,  холестерол и триглицериди, телесно тегло и обиколка на талията на болните със захарен диабет и бяха осъществени индивидуални консултации на пациентите с лош метаболитен контрол за нормализиране на кръвната захар, проведени от лекар в клиниката.

Изследвани бяха общо 32 пациента със захарен диабет (ЗД), тип1 и тип 2 ЗД, които са на лечение с инсулин. Резултатите показаха, че 70% от изследваните пациенти имат лош метаболитен контрол. Този резултат е критичен и въпреки, че изследваната бройка е малка и не е репрезентативна, тя е отражение на състоянието на медицинските и здравни грижи към лицата със ЗД. Това е най-лошия резултат в сравнение с резултатите от кампанията в предходните пет години.

И тази година, в рамките на кампанията беше организирана профилактична кампания за измерване на кръвна захар и гликиран хемоглобин на лица без диабет. Мотото на инициативата е „Профилактиката има ключово значение”. Усилията и вниманието на персонала на Клиниката по ендокринология и тази година бяха насочени  към ранна и своевременна диагностика на лицата, застрашени от развитие на захарен диабет. Специално внимание бе отделено на лицата с висок риск за възникване на диабет или такива с известни преддиабетни  състояния, както и родственици по първа и втора линия с диабет, лица над 45 години, жени с диагностициран през бременността гестационен диабет или жени, родили деца с тегло над 4500 грама.

"Основание да фокусираме вниманието си към лицата с повишен риск от диабет е, че при една добре организирана профилактика и ранно обхващане на преддиабетното състояние може да предотврати в около 55-58% прехода на лицата  с преддиабет към развитие на диабет или за настъпване на неговите усложнения. Тези лица ще бъдат насочени в Клиниката по ендокринология за безплатно провеждане на скринингови тестове и прецизно уточняване на здравословното им състояние", информират от болницата. 

"На 14 ноември от 8-13ч.  в Ендокринологичния кабинет на ДКБ, към УМБАЛ "Д-р Г. Странски” ще се проведе кампания за измерване на нивото на кръвната захар на хоспитализираните в болницата пациенти със ЗД, които са приети за лечение на друго заболяване и са в други клиники. Те ще бъдат обучени и консултирани от наш лекар по отношение на най-правилното им лечение.

На 14 ноември се организира лекционен курс на обучение на медицински сестри и специалисти по здравни грижи на тема ”Поведение при спешни състояния на пациенти със ЗД”. Лекцията ще бъде изнесена от старша мед. сестра Катя Хинкова, зала 6 на УМБАЛ "Д-р Г. Странски” от 13ч.

Мероприятията ще бъдат проведени под символа на Синият кръг на надеждата "Заедно срещу диабета", съвместно с представителите на Плевенската пациентска организация, която е член на Българската  Асоциация Диабет и ще завършат с хепънинг на площада, който ще бъде открит на 15.11.2017г. от 11ч.  Тогава  ще бъдат оповестени по-точните данни от измерването на всички изследвани показатели", информират още от лечебното заведение.

Целта на инициатива е да допринесе за повишаване на качеството на лечение на диабетно болните и своевременно да бъдат диагностицирани и отстранени факторите, които водят до бетни усложнения и свързаната с тях съпътстваща сърдечно-съдова заболеваемост. Всяка медицинска дейност, водеща до понижение на тези фактори е важна стратегия за ограничаване на диабетните усложнения. Чрез тази активност ще се заздрави връзката между лекар и пациент – важен момент в постигането на взаимна удовлетвореност от съвместните действия в полза на хората с диабет.