С мащабна програма ще честваме 140-годишнината от Плевенската епопея

Мисия

14-11-2017, 00:15

Снимка:

plevenutre.bg

Автор:

plevenutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Георг Спартански: Средствата за спортните клубове ще се разпределят по по-справедлив и прозрачен начин

Георг Спартански: Най-голямата гордост на днешния Плевен несъмнено е медицината

Георг Спартански продължава към финала на националния конкурс "Кмет на годината"

Георг Спартански внесе жалба в административния съд заради отказ да се разгледа негово вето

Георг Спартански получи сертификат за особен принос в съхраняването на българското ДНК

Генералният консул на Турция се срещна с Георг Спартански и Мартин Митев

Кметът Спартански отново се включи в гражданска инициатива

Ден велик! Хиляди плевенчани се събраха пред Панорамата (Галерия)

Предстои българо-руска научна конференция по повод 140 години от Плевенската епопея

Научна конференция по повод 140 години от Плевенската епопея ще се проведе днес

Нови инициативи по повод предстоящата 140-годишнина от Плевенската епопея

Изложба проследява хронологично събитията от Плевенската епопея 1877 г.

Представят картини в специална изложба, посветена на 140 години от Плевенската епопея

Транспарант акцентира на честванията за 140-годишнината от Плевенската епопея

Симеон II ще участва във валидиране на пощенски плик и картичка за 140-годишнината от Плевенската епопея

Български трибагреници ще се веят до ремонтираните монументи в памет на Плевенската епопея

Изложби, концерти, спортни прояви и още мероприятия в програмата

Подобаващо ще бъде отбелязана 140-годишнината от Плевенската епопея. Както вече е известно, патрон на мащабната програма е президентът на Република България Румен Радев, а проявите започват още на 16 и 17 ноември, когато ще се състои Национална научна конференция "140 години от Руско-турската война 1877-78г. и мястото на Плевенската епопея в нея". Мястото - Актова зала в Община Плевен.

На 22 ноември е планирано валидиране на пощенска марка по повод 140 години от Плевенската епопея и откриване на национална изложба с детски рисунки. Мястото - Регионален исторически музей.

На 28 ноември програмата предвижда "Гора на свободата" - засаждане на 140 дръвчета в района край Историческия мост при с. Ясен.

На 1 декември в РИМ - Плевен ще бъде подредена изложба "Памет", а на 4 декември във вътрешния двор на областната администрация - експозиция на макети "Дунав - река с много история".

На 5 декември плевенчани ще могат да видят изложбата "140 години от Плевенската епопея", живопис, графика, скулптура, както и премиера на художествено-документалния филм "Плевен: Краят на войната. Началото на Европа". Мястото - ХГ "Илия Бешков", от 17.00 ч.

На 6 декември е планувана юбилейна среща със строителите на Панорама "Плевенска епопея 1877", документална изложба и филм "40 години Плевенска Панорама" - в 18.00 ч. в зала "Катя Попова".

На 7 декември ще се състои прожекция на архивен филм "Плевенската епопея 1877 - 1927 г." - честване на 50-годишнината от Плевенската епопея в Плевен. Мястото зала "Катя Попова", от 17.00 ч.

На 8 декември любителите на футбола ще се насладят на турнир за купа "Освобождението на Плевен". Мястото - УСШ, от 8.00 ч. От 18.00 часа същия ден Плевенска филхармония ще изнесе концерт в театъра с участието на Хилда Казасян и Васил Петров. 

На 9 декември ще се проведе международен турнир по класическа борба "Освобождение" /от 10.00 ч. в Спортна зала по борба/. Концерт-спектакъл "От мегдана" на Северняшкия ансамбъл ще вдигне настроението на гражданите и гостите на града същата вечер /в театъра от 18.00 часа/.

Празничният 10 декември ще започне с празнична света литургия в храм "Св. Параскева", отслужена от плевенския митрополит Игнатий, западноевропейския митрополит Антоний и Ростовския и Новочеркаски митрополит Меркурий. Тя ще бъде последвана от паметен ритуал по повод 140 години от Плевенската епопея и поднасяне на венци и цветя в памет на загиналите за Освобождението на Плевен в 11.00 часа в Параклис - мавзолей "Св. Георги Победоносец". 

Турнир по волейбол "Плевенска епопея" /от 10.00 часа в залата по волейбол/ и празничен концерт спектакъл "Плевен помни" /от 12.00 ч. в театъра/ допълват програмата.

Тържествена заря-проверка "140 години Плевенска епопея" ще се проведе на площад възраждане от 18.00 часа.