Върховете на българската историческа слава могат да бъдат проследени в нашето маркоиздаване

Това каза заместник-министър Геновски в Плевен

Заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Димитър Геновски, почетният председател на Съюза на филателистите в България Симеон Сакскобургготски и кметът на Плевен Георг Спартански валидираха две пощенско-филателни издания. С тях се отбелязват 140 години от Плевенска епопея; 40 години от създаването на Плевенската Панорама и 110 години от създаването Военноисторическия музей.

"Върховете на българската историческа слава могат да бъдат проследени в нашето маркоиздаване“, каза по време на церемонията заместник-министър Геновски, цитиран от пресцентъра на МТИТС. По думите му, една от ярките теми във филателията е свързана с бойните действия при Плевен, които променят хода на Руско-турската война, а оттам и съдбата на България.

По време на освободителната война, Плевен придобива изключително голямо военно и стратегическо значение, каза още заместник-министърът. Той припомни, че в памет на кръвопролитните сражения, през 1977 година е открита една от най-емблематичните сгради не само за България, но и на Балканите – „Панорамата". Тя е част от структурата на Военно-историческия музей в Плевен и е дом на експозиция, която пресъздава събитията от Плевенската епопея.