Над половината язовири в страната са неизправни, Плевен сред най-критичните области

Над 200 съоръжения у нас са опасни за хората, а 80 са в предаварийно състояние

Според прокуратурата институциите продължават да бездействат по отношение на състоянието на язовирите в страната. Последните данни показват, че близо 42 % от тях са частично годни. Близо 10 % са в предаварийно състояние, а изправните са около 32. Ако процентите се обърнат в числа излиза, че над 200 съоръжения у нас са опасни за хората, а 80 са в предаварийно състояние.

Враца, Плевен и Велико Търново са най-критичните области, съобщиха в "По света и у нас" по БНТ. На този фон се оказва, че няма наказания за неизпълнени предписания от страна на Държавната агенция по метрологичен и технически надзор. Вместо да бъдат глобени на нарушителите са издадени нови предписания.

Изпълнението на тези предписания не е било обвързано от контролния орган със срок, което на практика изключва възможността за санкциониране на неизпълнение на дадени задължителни предписания, коментира Ася Петрова, заместник на главния прокурор при Върховната административна прокуратура.

Според прокуратурата само в 11 случая агенцията е направила опит да глоби нарушители. По отношение на най-опасните язовири са издадени само шест акта. От агенцията казват, че проблемът е в непълната правна уредба, която пречи да се налагат принудителни административни мерки. Според държавното обвинение няма пропуски в законодателството.

"Отново повтарям, че се касае за тежко укоримо бездействие на компетентните назад във времето компетентни органи, които са били повече. Сега единственият компетентен орган е Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, което бездействие е довело до това състояние на язовирните съоръжения. Опитваме се да мотивираме контролните органи в рамките на нашите правомощия да си изпълнят задълженията. Считаме, че законовата регламентация е достатъчно ясна", допълни Петрова.