Плевенчани ще гледат безплатно "Уестърн" - филм финалист за наградата "ЛУКС" на ЕП (Видео)

Прожекцията е насрочена за 11 декември

В началото на месец декември предстоят прожекции с вход свободен на филмите "120 удара в минута", "Кръвта на саамите" и "Уестърн" – финалисти за наградата "ЛУКС" на Европейския парламент. Представянето на филмите ще се проведе в седем български града.

Събитията в София, Пловдив, Варна, Благоевград, Плевен, Стара Загора и Смолян се организират от Информационното бюро на ЕП в България в партньорство със София Филм Фест.

Плевен – 11 декември, 19.00 часа, Кино АРЕНА – Панорама Мол Плевен: "Уестърн" (Германия-България-Австрия), режисьор Валеска Гризебах.

"Уестърн"(Western) на Валеска Гризебах (Германия, България, Австрия): В своя трети пълнометражен филм (и първи след участието ѝ на Берлинале през 2006 г. с „Копнеж”) германската режисьорка Валеска Гризебах представя „един разказ за германски строителни работници и по деликатен начин преработва жанровите правила на уестърна, като ги транспонира в съвременната дълбока българска провинция”. (Cineuropa) „Остра, кипяща драма от Германия за културния сблъсък”. (Variety) Група германски работници потегля за сторителен обект в граничен район мужду България и Гърция. Тази чужда земя и главозамайващите ѝ пейзажи будят приключенския дух на мъжете, но поради езиковата бариера и културните различия те се сблъскват със собствените си предразсъдъци, събужда се недоверие помежду им. Мъжете започват своеобразно съревнование за признанието и благоразположението на местните селяни...