Плевенчани, усетили земетресението: Много друсна, неприятна тръпка

Читатели разказаха как са усетили земетресението

Силното земетресение, което разлюля Централна България малко след 21.00 часа е усетено на доста места в страната - социалните рмежи бяха заляти със сигнали от жители на Пловдив, Сопот, Карлово, Рибарица, Стара Загора, Враца, Монтана, Свищов, Плевен, Етрополе, Велико Търново и др.

"Продължаваме да проучваме. Няма данни за пострадали и разрушения", коментира пред "Фокус" Тихомир Илиев – дежурен сеизмолог в Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН.

Читатели на Plevenutre.bg пък разказаха как са усетили труса в Плевен.

"На "Дружба" се усети доста стабилно, разтресе легла и секции, разлюляха се лампите. Бяхме с мъжа и детето, но за щастие ужасът не трая дълго. Дано няма последващи трусове", сподели за Plevenutre.bg Весела Бачева.

"Много друсна. Сега разбирам, че на много места в града изобщо не са разбрали, че изобщо е имало трус, но за тези, които го усетихме не беше никак забавно. В първата секунда си мислиш, че си въобразяваш, но много бързо разбираш за какво идва реч. Лягаме да спим и се надяваме всичко да е минало", сподели за нашия сайт и Румен Петров, който живее в района на площад "Македония".

"Неприятна тръпка. Не знам по какъв друг начин да го опиша. Стряскащо преживяване си беше, бучене и неколкосекундно разлюляване", споделя Валя Маринова от кв. "Сторгозия".

Наши читатели потвърждават, че земетресението е усетено още в "Девети квартал", "Мара Денчева", в района на хотел "Балкан" и Медицинския университет, както и на няколко централни точки в града. Читатели от Пордим, Долна Митрополия, Радишево, Бохот и Брестовец също сигнализират, че трусът е усетен и от тях.

Иначе земетресението е в района на Клисура и Копривщица. Най-силно е усетено в тези градове. Със средна дълбочина - около 15 километра. Максимален мангитуд е 4.2, а средно 4.1 по Рихтер. 

ова земетресение е от т.нар. старопланински. Не са от най-активните сеизмични зони на територията на страната. Очакваме да няма сериозни последствия, да няма по-продължителна поредица от вторични трусове или афтършоци, каквито се наблюдават в активните сеизмично зони", коментира пред агенция "Пик" сеизмологът проф. Емил Ботев.