Пълна готовност за зимата заявиха всички фирми, почистващи Плевен

Всички имат необходимия брой подготвен персонал, техниката е в изправност и наличност, осигурени са и нужните количества инертни материали

Абсолютна готовност за справяне с почистването в зимни условия декларираха и четирите дружества, ангажирани със зимната поддръжка в Плевен на днешната среща с кмета Георг Спартански. Фирмите, спечелили обществената поръчка за „Зимно поддържане и снегопочистване на територията на община Плевен”, са „Инжстрой” ЕООД, „Чистота” ООД, „Астон сервиз” ООД и „FCC България” ЕООД.

Всички имат необходимия брой подготвен персонал, техниката е в изправност и наличност, осигурени са и нужните количества инертни материали. Представителите на фирмите са започнали дежурства и обходи от изминалата нощ след падналия първи сняг. Кметът Спартански предупреди присъстващите да наблюдават профилактично проблемните участъци, за да не допускат създаване на критична ситуация на територията на община Плевен.

От тази година с цел по-равномерно разпределение на задълженията територията на град Плевен е разделена на четири, а не както досега на три района. Селата в общината са обхванати в други два района. Общата стойност на проведената обществена поръчка за зимно поддържане и снегопочистване е 3 000 000 лв. (без ДДС), крайната дата на договорите с фирмите е 15 април 2020 г.

Дейностите в Плевен обхващат осигуряване на проходимост по улици и тротоари по време на снеговалеж и цялостно почистване до настилка след спиране на снеговалежа, мероприятия срещу заледяване, включително на входните и изходни магистрали на града, на пешеходната зона в централна градска част и на уличните платна, опесъчаване с пясъчносолни смеси на платната за движение. Снегопочистването и опесъчаването се осъществяват механизирано с необходимата техника и материали. Почистването на пешеходната зона в централната градска част се извършва ръчно и механизирано.

Избраният изпълнител за Район 1 е „Инжстрой” ЕООД. Районът обхваща всички улици в жк „Сторгозия”; всички улици в IX квартал с граници ул. „Ив. Тодоров” /включително/, ул. „Ген. Вл. Вазов” /включително/, ул. „Гургулят” /включително/, ул. „Перуника” /включително/, ул. „Вардар”, ул. „Стоян Заимов” / в участъка от ул. „Вардар” до ул. „Дойран” включително/ и ул. „Дойран” /включително/; някои улици в централна градска част;  гробищен парк „Стадиона” и ул. „Майска” /включително/; ул. „Българска авиация” от кръговото кръстовище с ул. „Кара Колю” до ул. „Ив. Миндиликов” /включително/; път до Затвора, както и 28 автобусни и тролейбусни спирки, всяка със средна площ 30 кв. м.

Избраният изпълнител за Район 2 е „Чистота” ООД. Районът обхваща всички улици в жк „Дружба”; част от улици в централна градска част с граници бул. „Г. Кочев”, бул. „Русе”, бул. „България”, ул. „Ал. Малинов”, ул. „Чаталджа” (в участъка от кръстовището на ул. „Ал. Малинов” до бул. „Хр. Ботев” включително) и бул. „Хр. Ботев”, както и 33 автобусни и тролейбусни спирки.

Избраният изпълнител за Район 3 е „Астон сервиз” ООД. Районът обхваща всички улици в жк „Кайлъка” и жк „Мара Денчева”; част от улици в централната градска част; Горноплевенски гробища и гробищен парк „Чаира”; път до мюсюлманските гробища; път за МБАЛ „Авис Медика” в Кайлъка, както и 17 автобусни и тролейбусни спирки.

Избраният изпълнител за Район 4 е „FCC България” ЕООД. Районът обхваща улици в промишлената зона на град Плевен с граници ул. „Индустриална” /включително/, ул. „Кара Колю” /включително/, ул. „Търговска”, бул. „Г. Кочев”, бул. „Русе” (в участъка от кръстовището с бул. „Европа” до зала „Балканстрой”, включително паркинга до залата) и ул. „Втора задгарова”; път от ОКС до сметището; път за Стъкларски завод, ул. „Гривишко шосе” и прилежащите към нея подходи, както и 65 автобусни и тролейбусни спирки.

Населените места на територията на община Плевен са разпределени в два района в обществената поръчка за зимно поддържане и снегопочистване – пътищата към Къшин, Брестовец, Търнене, Къртожабене, Биволаре, Опанец, Върбица, Буковлък, Гривица, Ясен и към Кайлъка ще се поддържат от „Астон сервиз” ООД, а останалите /в посоки юг и изток/ - от „Инжстрой” ЕООД. Община Плевен е изпратила писма до всички кметове на малките населени места в общината, с които изисква информация за готовността им да реагират при зимни условия, съобщи главният инженер на Община Плевен Владислав Иванов. Кметовете са докладвали, че имат сключени договори със земеделските кооперации, както и налични инертни материали и снегът няма да ги изненада.