Представят книгата "Православни църкви и манастири в Плевенския край" - pleven.utre.bg

Представят книгата "Православни църкви и манастири в Плевенския край"

29 ноември 2017, 07:03 | plevenutre.bg
  • Снимка:
    РБ "Христо Смирненски"

Авторът е познат на плевенската общественост и с други свои книги, разкриващи различни аспекти от историята на нашия край

Регионална библиотека "Христо Смирненски" и Дружество "Краезнание" представят новата книгата на Деян Белчев "Православни църкви и манастири в Плевенския край" (от IV век до наши дни).

Авторът е познат на плевенската общественост и с други свои книги, разкриващи различни аспекти от историята на нашия край, информират от библиотеката.

Книгата е първо и единствено по рода си всеобхватно изследване за разпространението на християнското учение в Плевенския регион и изграждането на православни църкви и манастири за периода IV-XXI век. В нея за първи път са събрани на едно място всички сведения представящи изграждането на първите християнски църкви в региона, храмовото строителство по време на Първото и Второто българско царство. Времето на Османското владичество е очертано подробно и аргументирано, подкрепено с данни от наши и чужди извори.

Мащабното строителство на православни храмове, започнало след реформите в Османската империя и след Освобождението и до наши дни е показано в отделни глави на книгата.
В изданието за първи път са представени подробни сведения за съществуването на православни манастири в Плевенския край.

С включените над 160 снимки, карти, схеми и друг илюстративен материал книгата е полезно четиво за всеки родолюбив българин.

Представянето е днес от 12.30 часа в Регионална библиотека – Плевен.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета