Кметът благодари на млади доброволци, чистили Плевен

В три седмици в съботните дни те отделиха от свободното си време, организираха се и почистиха от налепени афиши

Кметът на Община Плевен Георг Спартански покани да днешното редовно оперативно заседание на ръководството на Община Плевен младежи, които през изминалите няколко седмица доброволно участваха в акции по почистване на града. Младежите са от МГ „Гео Милев”, СУ „Пейо Яворов”, Професионална гимназия по туризъм „Алеко Константинов”, Професионална гимназия по ресторантьорство, търговия и обслужване, от Общински комитет „Васил Левски”, от Защитеното жилище. В три седмици в съботните дни те отделиха от свободното си време, организираха се и почистиха от налепени афиши, обяви, некролози и други стълбове и стени по няколко централни улици в Плевен.

"Възхитен съм от тази инициатива и наистина благодаря на младежите за това, че показват активно гражданско отношение към града, в който живеят. Благодаря и на техните родители, че така са ги възпитали. Една птичка пролет не прави, но се радвам, че има такива инициативи – да си помагаме сами, да не чакаме някой да даде, някой нещо да направи, някой да подреди, изчисти, помете. Трябва да живеем така, както заслужаваме и тези млади хора показват, че можем да живеем по-добре. Така, както и други граждани почистват около своя блок, боядисват бордюри, засаждат дървета, цветя, за да бъде по-приятно и уютно за всички. Това наистина променя облика на града към по-добро. Затова, младежи и девойки, пред цялото ръководство на Общината и пред всички медии искам да ви кажа едно огромно „Благодаря!” за това, което правите, и за отличния пример, който давате. Чистотата не е нещо, което се случва наготово, за нея сме отговорни всички ние като граждани. По-лесно, евтино и интелигентно е да не цапаш 365 дни в годината, отколкото на 12 месеца да се включваш по за ден в неравни битки с боклуците, които сам си причиняваш”, беше категоричен г-н Спартански. Символично, в знак на благодарност и уважение към инициативата им, кметът връчи на доброволците тениски в цветовете на националния флаг, направени в чест на 140-годишнината от Освобождението на града ни и с един от символите на Плевен – Панорамата.

Д-р Галина Цветкова, председател на Общински комитет „Васил Левски”, разказа, че идеята за акцията е възникнала в приятелски разговор. „Гледахме, говорихме си, че е много грозно, канихме се и решихме да започнем. Изчистили сме големи части от няколко от основните улици, където минават много хора – по „Сан Стефано”, по „Св. Св. Кирил и Методий”, „Димитър Константинов”, „Дойран”. Много сърцато и отговорно работиха всички и се надявам, че ще продължим. Когато отглеждаме едно дете се стараем да му е чисто, да му е хубаво. Обичаме града ни и се стараем да е хубав и приятен, затова се събираме”, допълни д-р Цветкова.