10-те съвета на Максим Бехар към младите лекари от Випуск 2017 на МУ-Плевен

Каквото и да се случи, когато и да се случи, където и да сте – помнете, че сте българи, че сте български лекари, посъветва той

Както вече писахме, с традиционна тържествена промоция Медицински университет - Плевен изпрати младите лекари от 38-ия пореден випуск на Факултет „Медицина“, като по покана на академичното ръководство на висшето учебно заведение специален гост на събитието тази година бе Максим Бехар - международен експерт по публични комуникации и президент на световната ПР организация ICCO.

От МУ-Плевен обявиха 10-те съвета на Максим Бехар към младите лекари от Випуск 2017 на Медицински университет – Плевен

1. Не надценявайти значението на парите! Те са важни само за нормален живот или за развитие на бизнеса. За нищо друго. Парите няма да ви донесат идеи, няма да ви направят по-добри специалисти или по-позитивни. 
2. Бъдете прагматични и скромни! 
3. Вземайте бързи и ефективни решения! Най-доброто решение е по-добро от невзетото решение. Не знам дали в медицината може да се приложи, но в живота със сигурност е така. А защо не и в медицината.
4. Бъдете позитивни! Винаги и по всяко време гледайте на чашата като на наполовина пълна, така със сигурност ще се напълни и другата половина.
5. Правете добро и разказвайте на всички как сте го направили! Защото самият процес на правенето на добро е най-доброто добро всъщност.
6. Радвайте се на малките неща в живота и ги ценете най-много! Те са точно толкова важни, колкото и големите ни цели.
7. Въртете педалите постоянно. Животът е като колело – за да пазиш баланса и да не паднеш, трябва да въртиш педалите постоянно. Тук в тази зала има сигурно десетки примери, но аз познавам и то много добре двама от тях – професорите Горчев и Томов. Уникални хора, които могат да са пример не само за вас, но и за всеки един от тези 7 милиона българи. Въртят педалите непрестанно и пазят отлично баланса на българската и световната медицинска наука.
8. Винаги работете така, все едно сте най-важният човек на света. Отговорно, във възможно най-добрата кондиция, с възможно най-високите стандарти. Сега това е възможно – социални медии, обмен на информация, опит и най-новите неща в света могат да са за секунди при вас.
9. Каквото и да се случи, когато и да се случи, където и да сте – помнете, че сте българи, че сте български лекари! Особено в чужбина, всеки ще съди за България единствено и само чрез вас. Знаете какъв е брандинга на България сега, вие сте тези, които могат да го направят така, както трябва да бъде. 
10. Бъдете лидери! Ако сега в света, в модерния свят има дефицит на нещо, това е дефицитът на лидери, на хора, които да увличат и да показват, че всеки може да постига върхове. Преди 6 или 7 години на благотворителен търг купих ракетата на Григор Димитров, с която той, едва 17 годишен, е взел един сет от непобедимия Надал. Един, единствен сет. Купих тази ракета за петцифрена сума, за да помогна с дарението си на болни деца, но от всичките предмети тогава на този търг единствено и само нея си представих как стои в моя офис. И наистина, тя сега е в моя офис при рецепцията, в специална витрина, и без да има никакъв специалин надпис, казва на всичките ми колеги, които минават края не десетки пъти на ден: „И ти можеш! Аз го направих, направи го и ти“. Бъдете лидери наистина, днес вече няма лидери. Преди те бяха в политиката, днес са в бизнеса. Трябва да бъдат и в медицината, таза така велика, благородна и неповторима наука, така полезна, необходима и невероятна практика.
Бъдещето го правите вие. Вашето бъдеще. Всеки ден, всяка минута. С труд, любознателност и скромност, с мисъл за това, че трябва да сте щастливи с това, което правите.