Поднесоха цветя и венци пред паметника на героите на Плевен в Москва

Почетоха 140-годишнината от Плевенската епопея и в Русия

Посланикът ни Бойко Коцев, руски депутати, представители на руските министерства на отбраната и на външните работи поднесоха цветя и венци пред паметника на героите на Плевен в Москва, където бе отслужена литургия по повод 140 години от Плевенската епопея. 

Да преклонят глави пред загиналите за свободата на България, дойдоха десетки, като сред присъстващите имаше както от българска, така и от руска страна.

Плевенският параклис (също Паметник на героите на Плевен (Памятник героям Плевны) в Москва е посветен на руските гренадири, загинали при Обсадата на Плевен по време на Руско-турската война (1877 – 1878).

Архитект и скулптор е Владимир Йосифович (Осипович) Шервуд (1832-1897). Паметникът представлява неголям параклис с покрив във формата на шатра, увенчан с позлатен купол с кръст и украсен с 4 орелефа по страните и други скулптури. Орелефите представят: руски селянин благословя сина си гренадир; еничар с кинжал изтръгва дете от българска майка; гренадир побеждава в схватка и пленява турски войник; умиращ руски воин къса верига от жена, олицетворяваща България.

Кадри: Медия Мост България/Facebook