Близо 200 ученици присъстваха на урок по родолюбие в Плевен (Видео)

За дейността на сдружение "Българска история" разказаха накратко неговите представители Иван и Марио

Както вече писахме, сдружение "Българска история" представи в Плевен късометражен филм, изработен специално по повод 140 години от Освобождението на Плевен. Филмът е дело на сдружение „Българска история“ и бе показан в зала "Катя Попова" пред близо 200 ученици от училищата в града. Гости на срещата по родолюбие бяха председателят на Общинския съвет Мартин Митев и зам.-председателят на местния парламент Петя Василева, общински съветници. Инициативата е на плевенското сдружение "Рицари без броня", подкрепена от председателя на Общинския съвет и Община Плевен. За реализацията на филма са съдействали плевенски фирми, информират от пресцентъра на местния парламент.

"Радвам се да видя тази зала днес пълна с толкова млади хора. Поводът да бъдем тук е честването на 140 години от Плевенската епопея. На 10 декември преди 140 години се ражда свободата на нашия град! Обсадата на Плевен е най-тежката и продължителна битка в хода на Руско-турската освободителна война /1877-1878/. Неслучайно историците определят битката за Плевен като най-важната военна операция, която до голяма степен решава и хода на войната. Днес, 140 години след славната Плевенска епопея, никой не може да си представи свободна България без Плевен! Радвам се, че млади хора като вас имат интерес към историята ни, защото знаете - народ, който не познава и не помни своето минало, няма бъдеще! Плевен помни!“, обърна се към присъстващите ученици в залата Мартин Митев.

За дейността на сдружение "Българска история" разказаха накратко неговите представители Иван и Марио.

"Историята е навсякъде около нас и е хубаво да се интересуваме от нея. Не е нужно да знаем всички дати и събития, но е важното да проявяваме интерес. За нас историята е източник на национална гордост“, споделиха двамата в Плевен. "Като плевенчани вие наистина имате много поводи за гордост! Плевенската епопея е една от тези причини, причина днес да празнуваме и датата 3 март - Освобождението на България“, заявиха още от Сдружението.  Дейността на „Българска история” е свързана изцяло със съхраняване и популяризиране на българската история - изнасят уроци по родолюбие в училища в цялата страна, изработване на образователни клипове, документални поредици, късометражни филми и телевизионни предавания, посветени на бележити лица и събития от родното минало.

В Плевен Сдружението представи два филма - късометражна лента за Плевенската епопея и филм за събитията при Дойран. Филмът, изработен специално за 140 години от Плевенската епопея, може да бъде гледан свободно на страницата на сдружението