Добрата новина! Плевенчани с големи сърца спасиха бездомник от глад и измръзване (Снимки)

65-годишният Димитър спял по спирките, но се намериха добри хора, които да му помогнат, докато институциите спят

Подслон, храна и топлина за бездомник в навечерието на коледните празници - това дариха на непознат, плевенчани с големи сърца, като по този начин го спасиха от измръзване през студените зимни нощи.

Мъжът нощувал на спирка в града, но тoва се промени, след като историята му се появи във фейсбук групата "Забелязано в Плевен".

"Това е дядо Димитър на 65 години! Баща, съпруг и дядо на две внучета! За нещастие от месеци няма дом, в който да се прибере, а обикаля из улиците на града! Прибирайки се, минах покрай Стоматологията и видях сгушил се неподвижен човек в ъгъла на спирката. Взех му разни неща и с леко притеснение, че може да не ми се "зарадва" отидох до него. Получих най-топлите усмивка и благословии на света! Останах при него и си поговорихме . Сподели ми някои неща за семейството си, които ще запазя за себе си, но той наистина няма вина за това положение, в което се намира. Така са му се отблагодарили... Въпреки всичко той не обвинява никой, пак е щастлив, с усмивка на лице, и ме допусна до себе си. Има кученце "Мечо", което много обича. Думите му бяха: "По-добре да живея с куче, а не с човек. Винаги ще дам на него, дори да не остане за мен. Пази ме." Дядо Митко мечтае за нещо малко, в което да живее. Да не го вали и да е в безопасност. Без ток можел, без парно, без храна но да има къде да се прибере. Нека помогнем, Коледа наближава! Някои от вас ще кажат: "Че на мен някой да не би да ми е помогнал?" или "Поредния бездомен пияница" и тем подобни неща, които са далеч от истината. Отдавна не бях говорила с толкова искрен и мил човек. Всяка сутрин в 07:00ч тръгва и обикаля кофите за боклук до 16:00-17:00ч за хартия, картон или шишета, да изкара някоя стотинка. Нека бъдем добри, нека помогнем на човека да живее малко по-нормално, а не по спирките и пейките! Това, което ми сподели е, че дори в това положение, което се намира, пак има хора, които искат да му откраднат и малкото, което му е останало (дрехи, завивки ,калъфки и т.н)", разказа Кристиана Симеонова в поста си в социалната мрежа, на който буквално за броени минути откликват десетки плевенчани.

Следват коментари и дискусии за това какво може да бъде направено за човека в максимално кратък срок. Предизвикана е наистина лавинообразна реакция на съпричастност.

Около два часа след появата на историята на чичо Митко в "Забелязано в Плевен" и сигнали до 112, Кристиана и други отзовали се граждани взимат нещата в свои ръце, заемайки се лично да му намерят подслон. Откарват го в хотел "Сторгозия", където е настанен временно. Така Димитър нощува нахранен, на топло, върху легло и завит с одеало. За първи път от много време насам. 

А надеждите на хората в най-голямата плевенска фейсбук група, обединили се около това да му помогнат, са и институциите да вземат съответните мерки, защото до този момент бездействието им е било пълно. Димитър е споделил, че е бил проверяван от полицаи неведнъж, но те само са му искали документ за справка и нищо повече.

Човекът е здрав, адекватен и иска да си намери нормална работа, като хилядите членове на "Забелязано в Плевен" са готови да съдействат и за това. Вече десетки са се заели да осигурят на Митко дрехи, храна и средства, а има и такива, които са готови да му предоставят постоянен подслон.