Можем да очакваме сняг след средата на януари

Новата година ще започне с предимно слънчево и сравнително топло време

През задаващия се януари очакванията са средната месечна температура да бъде над нормата, а месечната сума на валежите – около и под нормата. Най-ниските температури през месеца ще бъдат между минус 13° и минус 8°, а най-високите – между 10° и 15°. Такава е прогнозата за времето през първия месец на 2018 година на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН, съобщиха за Агенция "Фокус" от НИМХ.

Януари ще започне с предимно слънчево и сравнително топло време. В низините и котловините ще бъде мъгливо или с инверсионна облачност. Около средата на първото десетдневие ще премине атмосферно смущение; облачността ще се увеличи, ще има и валежи, отначало от дъжд, но с понижението на температурите в Северна България и високите полета дъждът ще преминава в сняг. Впоследствие атмосферата ще се стабилизира и през следващите дни ще е без валежи.

В края на първото и през първите дни от второто десетдневие на месеца ще преобладава облачно време, с чести превалявания, в по-голямата част от страната от сняг. Температурите ще се понижат, оставайки близки или по-високи от обичайните за средата на януари. През втората половина от периода ще се затопли, повече в планините, където ще има и повече слънце, а в равнинната част от страната ще остава предимно облачно и мъгливо.

Изгледите за третото десетдневие са температурите да се задържат над климатичната норма, а вероятността за валежи е относително по-малка.

Януари е най-студеният месец от годината и обикновено той определя характера на зимата – мека, нормална или сурова. Времето обикновено е облачно и мъгливо. При нахлувания на студен въздух от северозапад и североизток вали сняг и се създават условия за снежни виелици, особено в Северна България. Средният брой на дните със снежна покривка в Северозападна България е около 20, а по Черноморието от 2 до 5. В планините често духат силни ветрове, обикновено от северозапад и югозапад.

През януари са регистрирани най-големите аномалии на времето в нашата страна.