Поредно искане за по-лека мярка забави старта на делото срещу прокурор Захариев, Куката и още шестима

Камен Балбузанов поиска "домашен арест" заради камъни в бъбреците

Камен Балбузанов – Куката е поискал от спецсъда да го пусне от ареста и с това забави старта на делото срещу него, бившия плевенски прокурор Димитър Захариев и още шестима за изнудване чрез заплахи и принуда, съобщава monitor.bg.  Вместо да проведе разпоредително заседание вчера, съдът разгледа молбата му за промяна на мярката за неотклонение. Куката поиска да излезе на свобода с аргументите, че е в ареста повече от 8 месеца, а и имал камъни в бъбреците и трябвало да се оперира.   
Обвинителният акт срещу Балбузанов, Захариев и останалите беше внесен в съда на 22 декември м.г. и веднага след това Куката подал молба за промяна на мярката.

"Моля съда поне за домашен арест с гривна. Считам, че не съм възпрепятствал по никакъв начин разследването, никога не съм се крил. Съдействал съм и ще съдействам. Най-тежката присъда е да не съм със семейството си. Искам един справедлив процес. По никакъв  начин няма да въздействам срещу свидетели. Няма да се укрия“, каза пред съда Балбузанов, цитиран от агенция "Монитор".

Прокурорът по делото е заявил, че по никакъв начин не е разколебано обоснованото предположение за неговото участие в престъпленията. Разследването разполага с показанията на свидетели, че Куката е бил тартор на организирана престъпна група, която изнудвала търговци да използват услугите на конкретна охранителна фирма, а магистратът Захариев помагал на бандата. Според прокуратурата задържането на Куката е в границите на разумния срок, на свобода той може да се укрие, в периода 1997-2008 г. е осъждан многократно за тежки престъпления, в момента е подсъдим и по друго дело, а здравословното му състояние не налага да бъде пуснат от ареста.

Съдът не е променил мярката на Куката с мотивите, че продължава да съществува обосновано предположение и подозрение, че е извършил 6-те престъпления, в които е обвинен, както и че на свобода има опасност да извърши престъпление.

Съдът е заявил, че в момента няма спешна нужда от настаняването на Балбузанов в болница, позовавайки се на медицинска експертиза. Определението може да бъде обжалвано пред апелативния спецсъд.