Районна прокуратура – Плевен предаде на съд рецидивист за извършена поредна измама

Обвиняемият често си набавял парични средства чрез въвеждане в заблуждение на различни лица, за които измами бил многократно осъждан

Районна прокуратура – Плевен внесе в съда обвинителен акт срещу 41-годишен рецидивист за извършена поредна измама.

Обвинението срещу Пламен Л. е за това, че на 06.03.2017 г. в гр. Плевен, при условията на опасен рецидив, с цел да набави за себе си имотна облага възбудил заблуждение у В. Л., че се занимава с внос на автомобили от чужбина и срещу капаро от 600 лв. ще му закупи и внесе в Република България лек автомобил марка „Дачия“, модел „Логан“, произведена 2012 г., на стойност 4 600 лв. и с това му причинила имотна вреда в размер на 600 лв. Престъпление по чл.211, вр. чл.209, вр. чл.29 от НК.

Обвиняемият често си набавял парични средства чрез въвеждане в заблуждение на различни лица, за които измами бил многократно осъждан. Пред различни хора се представял като човек живял в чужбина, с добро материално положение и контакти. Представял се за рекламен агент, дистрибутор, собственик на фирми, брокер, вносител на автомобили и др. Бил общителен, бързо създавал контакти и бързо се ориентирал в дадена обстановка, с цел да спечели доверие.

В края на февруари 2017 г. в гр. Плевен обвиняемият ползвал услугите на таксиметрова фирма. По време на пътуването се запознал с шофьора, като се представил за автотърговец, занимаващ се с внос на автомобили от чужбина. Пострадалият споделил за намерението си да закупи употребяван лек автомобил. Тогава обвиняемият го уверил, че срещу 5000 лв. може да му внесе от Швейцария автомобил и дори му показал снимка. Пострадалият харесал на външен вид автомобила от снимката и няколко дни по-късно решил да закупи автомобила от обвиняемия. Въведен в заблуждение от убедителните твърдения на обвиняемия, пострадалият се съгласил да даде капаро от 600 лв.

На уговорената дата за доставка на автомобила и след това пострадалият няколкократно се опитвал да се свърже с обвиняемия по телефона, за да се информира дали автомобила вече е в България, но телефона бил изключен.

Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.