18-годишен извади кръстa от водите на Дунав край Белене (Снимки)

Девет бяха смелчаците, които се хвърлиха във водите на реката

Девет бяха смелчаците, които се хвърлиха във водите на река Дунав за ваденето на Светия кръст край Белене, информират от местната управа.

Най-младият участник – Недко Учанов, извади Светия кръст от водите на река Дунав. За първи път участваше и преди началото на мероприятието, той сподели, че участва за здраве, не толкова заради ваденето на кръста. За всички участници здравето беше основа цел да се хвърлят в студените води на реката.

Празникът Богоявление започна с празнична литургия в беленската православна църква „Свети Великомъченик Георги Победоносец“. След празничната литургия с литийно шествие от църквата се стигна до беленския плаж. Там вече имаше множество хора в очакване на освещаването на водите на река Дунав и на хвърлянето на Светия кръст във водата. Отец Трайчо освети водите на реката и хвърли Светия кръст. След това божият служител хвърли кръста в реката. Всички мъже, които участваха във ваденето на Светия кръст получиха парична награда от кмета на Община Белене Милен Дулев.

След освещаването на водите на река Дунав и ваденето на Светия кръст на площад „България“ бе извършено тържествено освещаване на бойните знамена на Военно формирование 28 880.