Плевен подновява връзките си с Бурса по повод 20 години от побратимяването на двата града

Плевен само ще спечели, ако даде тласък и динамика в тези взаимоотношения, смята Румен Петков

Предложение за отбелязване на 20-годишнината от побратимяването между Плевен и турския град Бурса през месец октомври e отправено до кмета Георг Спартански, като той е подкрепил идеята. Това споделиха на пресконференция Румен Петков, член на националното ръководство на политическа партия АБВ, и Цветан Антов - областен лидер на АБВ в Плевен.

"Преди 20 години подписахме договор за побратимяване с Бурса. Един от големите градове, с много силна икономка, с динамично развиващи се културни институти и много силен спортен център", отбеляза Петков, припомняйки, че Бурса е и първата столица на Османската империя. "Предложихме на кмета да организираме и да отбележим по подходящ начин годишнината. Ние сме не просто съседи, ние сме си нужните съседи. Мисля, че Плевен само ще спечели, ако даде тласък и динамика в тези взаимоотношения и от туристическа гледна точка, а и от гледна точка на икономиката", посочи Петков. Той допълни, че гръбнакът на икономиката в този град е от български изселници - от Ловеч, Габрово, Добрич и др.

Въпреки че Медицински университет - Плевен поддържа връзки с Бурса, Румен Петков подчерта, че става дума за рестартиране на отношенията между двата града. "Много е важно МУ-Плевен да бъде презентиран по подходящ начин и да привлечем студенти. И сега има студенти, но мисля, че може да има много по-широк размах. Културният ни обмен също може да бъде с по-сериозен заряд. Там живеят десетки хиляди изселници от България", каза Петков. 

"Не бива да губим приятелите си, трябва да ги умножаваме, Не разбирам защо 15-ина години оставихме на заден план тези отношения", допълни той.