Излъчват премиерно филма "Плевен: Краят на войната. Началото на Европа"

Продукцията е съвместен проект на Община Плевен и "Файв Стар Медиа Груп"

Първата премиера за 2018-а година в поредицата "Битките за Европа" по БНТ2 и БНТ Свят, която разказва за легендарни исторически сражения, за велики стратези и военачалници, за модернизацията на оръжията и за събитията, променили живота на страни и народи, е на филма "Плевен: Краят на войната. Началото на Европа". Той е посветен на легендарната обсада на града по време на последната Руско-турска война /1877-1878 г./ и е заснет специално за 140-годишнината от Плевенската епопея. Продукцията е съвместен проект на Община Плевен и "Файв Стар Медиа Груп" – компанията, произвела някои от най-емблематичните презентационни филми за България, информират от пресцентъра на местната управа.

В документалния филм зрителите ще видят портрети на легендарните военачалници, свързали имената си с битките за Плевен, игрални въстановки на историческите събития и хроника на бойните действия, представена със съвременните средства на компютърната анимация, анализи на стратегиите и на оръжията на воюващите страни.

Режисьор и сценарист на лентата е Степан Поляков /„A Sudden Halt”, „Once Upon a Time… There Were Three Kingdoms”/, главен оператор Момчил Александров / „Yoga Warrior”, The Kingdom of the Light”/, композитор е Валери Пастармаджиев, известен с участието си в групите Faces и Swing Regime, режисьор по монтажа е Цветелина Василева, изпълнителен продуцент – Вивиан Бояджиева. Заради знаменателната годишнина продуцентската компания, подпомогната от плевенския бизнес, направи  снимки и в градове в чужбина, пряко свързани със събитията. Екипът бе допуснат до дворците Ермитаж и Петерхоф в Санкт Петербург, Високата порта в Истанбул, Шьонбрун във Виена... Сътрудниците на продукцията откриха неизвестни факти от османските архиви, а Регионалният военноисторически музей в Плевен предостави уникалния си снимков архив от онези времена.

Първата премиера на "Плевен: Краят на войната. Началото на Европа" се състоя в града ни в рамките на програмата за честване на 140 год. от Плевенската епопея, която се осъществи под патронажа на Президента на Република България Румен Радев. Този филм разказва за уникалността на Плевен. Това е една изключителна територия, защото тук светят костите на хиляди герои. Именно нейната съдба по време на Руско-турската война предопределя и съвременната съдба на Европа, което е повод за самочувствие за всички плевенчани, каза преди премиерата режисьорът Степан Поляков.

Гледайте документалния филм "Плевен: Краят на войната. Началото на Европа” на 13 януари /събота/ от 17:05 часа по БНТ2 и БНТ Свят!

Миналата година Файв Стар Медиа, отново в партньорство с Община Плевен, създаде презентационния филм за историята на  града  „Вълни по равнината”, част от другата поредица на продуцентската компания в БНТ – „Световните градове на България”.  Лентата спечели  огромен зрителски интерес. Съгласно статистика на БНТ за излъчванията на поредицата „Световните градове на България” през 2017-а г. „Вълни по равнината” е фаворитът на Програмния отдел на БНТ. Излъчван е цели 8 пъти от всички 63 през годината, като оставя след себе си филми за градове като София, Варна и др.