В Плевен представят книга за регионалните музеи в България

Представянето ще бъде съпроводено от тематична дискусия "Плевенските регионални музеи в националната музейна система на България"

Регионалният исторически музей – Плевен и Институтът за приложна музеология организират представяне на книгата "Регионалните музеи в културната инфраструктура на България”. Събитието ще се проведе в сградата на музея на ул. „Стоян Заимов” №3 в зала „Археология” от 14 часа. 

Книгата е подготвена не като предписание или задание, а като фактична и аналитична основа за анализ на мрежата от регионални музеи, съставляващи опора на системата от институции на паметта – не само в областните градове, но в страната като цяло. Плевенският музей ще бъде първата нейна спирка и разговор за бъдещето на българския музей.
Книгата "Регионалните музеи в културната инфраструктура на България" ще бъде представена от авторите – проф.д.и.н. Вера Бонева – ръководител катедра „Културно-историческо наследство” на УниБИТ и Руско Русев – бивш директор на Дирекция „Музеи, галерии и изобразителни изкуства” на Министерството на културата. Водещ на музейното събитие ще бъде д-р Володя Попов – директор на РИМ – Плевен.

Представянето на книгата ще прерасне в тематична дискусия "Плевенските регионални музеи в националната музейна система на България". Ще се акцентира върху въпросите за мениджирането на музея и участието му в регионалната културна и социална политика, управление на музейните фондове, музейни програми и работа с публиката. Ще се поставят важните въпроси за музейните стратегии, програми, планове и анализи на работата с публиката, за отношението „Музей – общини”, за фондоопазването и дигитализация на музейните фондове, на музейната дейност и на управлението на музея, за предизвикателствата пред Плевенските регионални институти на паметта.