Според изследване: В периода 2000-2016 г. населението в Плевен е спаднало с близо 28%

Две трети от този спад се дължи на естествения прираст, а 1/3 – на механичното движение на населението

В периода 2000–2016 г. населението в Плевен е спаднало с близо 28% в унисон с общите негативни тенденции за Северозападна България. Две трети от този спад се дължи на естествения прираст, а 1/3 – на механичното движение на населението. През последните няколко години естественият прираст е около –8‰, а механичният достига средно около –5‰. Средно за периода 2000–2016 г. в центъра всяка година се заселват 3,4 хил. души, докато 4,2 хил. души го напускат.  Това показват данни от ново изследване на Института за пазарна икономика (ИПИ) -  “Икономическите центрове в България”.

През 2016 г. 61,8% от населението е на възраст 15–64 години, като близо 80% от него живеят в община Плевен. Коефициентът на демографско заместване (съотношението между населението на възраст 15–19 и това на 60–64 години) варира значително между отделните общини, като най-висок е в Долни Дъбник (72%), а най-нисък – в Гулянци (48,7%). Средната стойност е 59,5%, което означава, че на всеки 100 души на възраст 60–64 години, на които предстои да напуснат пазара на труда, се падат по-малко от 60 души на възраст 15–19 години, които да заемат техните места.

Професионалното образование, което заема водещо място в ИЦ „Плевен“, е съсредоточено в община Плевен, където се намират над 85% от обявените свободни места за прием през учебната 2016/2017 г. Професионалните гимназии по селско стопанство в общините Пордим и Долни Дъбник ежегодно откриват места за около 150 ученици, а още над 100 се откриват в професионалната гимназия по винарство и лозарство в град Плевен. Образованието в сферата на туризма, хотелиерството и кулинарията също е широко застъпено и съсредоточено в Плевен, където има и образователни институции с фокус върху хранително-вкусовата промишленост, строителството и архитектурата. Обучават се също и бъдещи специалисти в сферата на компютърната техника и технологии, фармацията, текстила, ремонта на превозни средства и машини, мебелопроизводството.

Съпоставката между структурата на наетите лица и план-приема в професионалните гимназии показва, че образователната система произвежда значително повече специалисти в сферата на селското стопанство, туризма и хотелиерството от текущо наетите в тези сектори. Освен професионалните гимназии в рамките на ИЦ „Плевен“ функционират още математическа и езикова гимназия, както и училища в сферата на изкуството и спорта.

Възможностите за висше образование се предоставят от Медицински университет – Плевен, който се състои от три факултета („Медицина“, „Обществено здраве“ и „Здравни грижи“) и от медицински колеж, като са предвидени възможности за специализация и практика в местните здравни институции.

Резултатите от матурите по БЕЛ през 2016 г. показват, че средната оценка в рамките на икономическия център („добър“ 4,09) е сходна със средната оценка за страната („добър“ 4,17). Все пак по-високата оценка за община Плевен („добър“ 4,20) не е достатъчна, за да компенсира относително ниските оценки в другите общини, където най-висок резултат („добър“ 3,57) постига община Долна Митрополия.