Среща-дискусия по проект "Бъди себе си" се проведе в затвора в Белене

Предвидени са и следващи срещи-дискусии с различни институции и организации

На 24 януари в класната стая на VI клас при СУ "Димитър Митев" - Затвора-Белене, се проведе среща-дискусия между лишени от свобода от Затвора-Белене и младежката формация на футболен клуб „Гигант“-Белене. Темата на срещата бе: "Превантивни мерки за избягване нарушаването на установените български закони и норми. Предпазване от попадане в български изправителни институти”.

На срещата присъстваха комисар Павлин Камбуров – началник на Затвора-Белене, гл. инсп. Ангел Спасов - заместник-началник на Затвора-Белене, гл. инсп. Николай Карлев - началник сектор „СДВР” и представители на учениците от училището към затвора. Футболистите бяха предвождани от треньора Румен Максимов (Индзаги).

Срещата бе част от инициативата, която работна група от лишени от свобода (наречена „Група за самопомощ”) започна да провежда с цел отваряне на вратите (чрез инициативи и мероприятия) за работа с външни институции и организации, за подобряване на корекционния процес и постигане на последваща реинтеграция. Инициативата е наречена „Проект – Бъди себе си!”.

"Предвидени са и следващи срещи-дискусии с различни институции и организации: представители на Окръжна прокуратура гр. Плевен, представители на Омбудсмана на Република България, срещи с изявени български спортисти и творци", с тези думи започна Сунай Ремзи – председател на затворническия колектив при Затвора-Белене и водещ на срещата.

Той припомни, че от 4 години съществува здраво изградено приятелство между футболния отбор на "Гигант" - Белене и лишените от свобода в Затвора-Белене, което се изразява в изиграването на няколко футболни срещи. Бе изразена благодарност към Румен Максимов за това, че през летните месеци на 2017-та година безвъзмездно е тренирал мъжката и юношеската формация на футболните отбори на затвора – "Белене Призън".

На срещата, лишените от свобода Петър Станев, Цветелин Стойчев, Дейвид Тушев и други, накратко разказаха своите истории, свързани с попадането им зад решетките. Бе направен извода, че е много тънка границата между свободата и затвора. Човек има право на избор в този живот и всеки решава сам за себе си, кой път да избере - да живее по правилата или да бъде нарушител на закона, но с тежките от това последствия.

Мероприятието завърши с подарък от ФК „Гигант” на топка с автографи на младите спортисти и даването на прогнози за резултата от предстоящата футболна среща между отборите на Лудогорец (Разград) и италианския гранд ФК Милан. Позналите резултатите ще получат поощрение в едно от местните заведения в град Белене.

Прави впечатление, че Затвора-Белене е един от деятелите, поставящи акцент в корекционната дейност на принципа „Равен обучава равен”. Припомняме, че в края на месец ноември 2017-та година в Затвора-Белене започна реализирането на „Реинтеграционна програма за нарушители”, която ще бъде реализира и през настоящата година. Предстоят нови изненади.