Медицински университет - Плевен – 10 години център на роботизираната хирургия в България

Като водещ образователен и научноизследователски център, днес висшето училище привлича все повече студенти от България и чужбина

Медицински университет – Плевен (МУ-Плевен) се откроява на картата на висшето медицинско образование у нас и в Европа със съвременния си облик на новатор и пионер във въвеждането и развитието на роботизираната хирургия и телемедицината.  Като водещ образователен и научноизследователски център, днес висшето училище привлича все повече студенти от България и чужбина. Младите хора искат да се докоснат до иновациите и високотехнологичните решения, които се въвеждат ежегодно в обучението и клиничната практика.  Университетът разполага с две системи за роботизирана хирургия, втората от които е с тренировъчен симулатор за обучение и изследователска дейност.

Към МУ-Плевен функционира уникален за Източна Европа и на Балканския полуостров Телекомуникационен ендоскопски център с експериментална операционна зала и виртуална зала с най-модерните ендотренажори. Центърът е оборудван с високотехнологична апаратура в сферата на ендоскопската хирургия, с 3Д медицинска маса за виртуални дисекции и 3Д студио за демонстрации на Хирургия на живо. Там студенти, докторанти и специализанти имат възможността да се потопят триизмерно в човешката анатомия и да участват в оперативната интервенция през очите на хирурга. Във фоайето на центъра бе официално открита единствената за страната експозиция „История на минимално инвазивната хирургия“, която е посветена на отбелязването на четири важни годишнини: 25 години от първата минимално инвазивна операция (лапароскопска холецистектомия), осъществена в гр. Плевен през м. май 1993 г.; 10 години от откриването на първия в Югоизточна Европа Телекомуникационен ендоскопски център ТЕЛЕЦ към МУ-Плевен през м. юни 2007 г.; 10 години от въвеждането за първи път на роботизираната хирургия в Югоизточна Европа и в България от екипа на проф. д-р Григор Горчев през м. януари 2008 г.; и 5 години от въвеждането за първи път на понятието „хирургия без скалпел“ и лечението на солидни тумори в България и Югоизточна Европа с апарат за високо интензивен фокусиран ултразвук (ХАЙФУ) през м. декември 2012 г.

Факти от развитието на роботизираната хирургия за периода 2008 – 2018 г.:

Проф. д-р Григор Горчев е първият за Югоизточна Европа и в нашата страна сертифициран хирург на конзола за работа с роботизираната система da Vinci S, преминал успешно четири нива на обучение в Центъра по телехирургия, Страсбург, Франция. Днес проф. Горчев е почетен ректор на МУ–Плевен, директор на Научноизследователския институт към висшето училище и управител на Университетска Болница „Света Марина – Плевен“. Проф. Григор Горчев е единственият акушер-гинеколог, който е член-кореспондент на Българската Академия на науките и е носител на най-високото държавно отличие на Президента - Орден „Стара планина“ първа степен за изключително големи заслуги към Рeпублика България в областта на медицинската наука и практика. В третото издание на Националните годишни медицински награди той бе удостоен с отличието "Професионално признание 2017".

  • - Проф. Горчев първи в страната и в Източна Европа въвежда и развива роботизираната гинекологична хирургия. За 10-годишен период има обучени и работещи успешно четири екипа по роботизирана хирургия в областта на гинекологията, урологията и общата хирургия. Сертифицирани като хирурзи на конзола на роботизираната система са: за гинекология – проф. Григор Горчев и проф. Славчо Томов; за обща хирургия – проф. Ташко Делийски, доц. Добромир Димитров, доц. Сергей Илиев и за урология – доц. Николай Колев.
  • - На 25.01.2008 г. екипът на проф. Григор Горчев извършва първата в Югоизточна Европа асистирана с робот тотална хистеректомия, а на 08.05.2008 г. – първата в Източна Европа асистирана с робот радикална хистеректомия.
  • - През м. май, 2010 г. неговият екип извършва и първата в България асистирана с робот нефректомия, като поставя началото на развитието на роботизираната хирургия в урологията.
  • - За 10-годишен период само екипът на проф. Горчев извършва общо 1200 робот-асистирани операции, от които 693 робот-асистирани хистеректомии за ендометриален карцином; 494 робот-асистирани радикални хистеректомии за карцином на маточната шийка; 10 робот-асистирани параметректомии и 3 робот-асистирани радикални трахелектомии (органосъхраняващи операции за отстраняване само на шийката на матката и съхраняване на матка с цел запазване на репродуктивните функции на жената). През м. септември, 2010 г. проф. Горчев извършва първата „революционна“ за Източна Европа роботизирана операция на жена с рак на шийката на матката със запазване на детеродните й функции (роботизирана радикална трахелектомия). След интервенцията пациентката преминава успешна процедура по оплождане по метода ин витро и става майка на здраво дете (през м. август, 2012 г.). В световната научна литература към онзи момент са описани само 19 случая на жени с такава патология, оперирани с роботизираната система „Да Винчи”, но това е единственият случай на успешно завършила бременност. 
  • - По официални данни само от последните 5 години научната продукция на екипите по роботизирана хирургия е огромна: 3 дисертации; 3 автореферата; 2 дипломни работи; 11 публикации в чуждестранни научни списания; и над 112 публикации в български научни списания.
  • - В рамките на два мандата проф. Горчев е член на Управителния съвет на Европейската асоциация по роботизирана гинекологична хирургия и участва в организационните и научни комитети на европейските форуми на асоциацията.
  • - Проф. Горчев и проф. Томов са съоснователи и членове на Управителния съвет на Асоциацията по роботизирана хирургия за Югоизточна Европа. През 2017 г. Медицински университет – Плевен бе домакин на IX Международен Конгрес по роботизирана хирургия на Асоциацията по роботизирана хирургия за Югоизточна Европа.
  • - В Телекомуникационния ендоскопски център под ръководството на проф. Горчев и проф. Томов ежегодно се провежда семинар по роботизирана хирургия за Югоизточна Европа с практическа сесия на демо роботизирана система и тренировъчен симулатор. Форумът по роботика в Плевен е с международно участие и за 10 години най-големите светила в роботиката, световноизвестни хирурзи и учени, са били гост-лектори в МУ-Плевен. Някой от тях са проф. Робърт Холоуей, световен пионер в роботиката от Флорида Хоспитъл, Доктор Хонорис Кауза на МУ-Плевен; проф. Анджело Маджони и проф. Отавио Де Кобели  от Милано; проф. Арнолд Адвинкула от САЩ, проф. Ян Пърсън от Швеция и други.
  • - Тази година предстои провеждането на 7-то издание на Училището по лапароскопска и робот-асистирана хирургия за български и чуждестранни студенти.
  • - От 2018 година в обучението по специалност „Медицина“ вече е заложена учебната дисциплина „Минимално инвазивна хирургия“, част от която е роботизираната хирургия.
  • - Към днешна дата за втори мандат в Управителния съвет на Европейската асоциация по роботизирана гинекологична хирургия е преизбран ректорът на МУ-Плевен проф. д-р Славчо Томов. След дълга и сложна конкурсна процедура Медицински университет – Плевен спечели домакинството на 11-тия Европейски Конгрес по роботизирана гинекологична хирургия под мотото Отвъд границите със знание и иновации, който ще се проведе в периода 12-14 септември 2019 г. в София.